måndag 27 december 2021

Småskaligt och hållbart

Vitbeta


Så här i mellandagarna är det dags att botanisera i de nya frökatalogerna och på fröfirmornas hemsidor. Nordfrö går sin egen väg och illustrerar med helt underbara akvareller istället för foton. Det väcker förstås nyfikenhet och det är kanske också meningen. 
På gården i nordöstra Skåne provsås fröerna som är framtagna i Sverige av småskaliga odlare som arbetar hantverksmässigt och utan att använda gifter och handelsgödsel. 
Och illustrationerna? De är utförda av Vilda Rosenblad som arbetar så naturtroget och detaljrikt som det bara är möjligt. 
Bland nyheterna 2022 hittar vi bland annat armenisk melongurka, en vacker cossallat och den bronsfärgade ringblomman som bjuder på en riktig wow-effekt.

Mangold










lördag 18 december 2021

Julinspiration



Visst kan julen få vara grön - inomhus. En perfekt inramning till färgsprakande juldukning anser brittiska färgföretaget Farrow & Ball som alltid ligger i framkant. Deras ambassadör Patrick O´Donnell har både inrett och dukat riktigt frejdigt med färgglada pappersdekorationer och matchat med ljus i olika färger. Kul och inspirerande! Det gröna kan också kombineras med blått och resultatet - ja, det blir helt klart stunning!


Nr. 287



Knallgröna pappersdekorationer och stänkskydd målat i grönt.


Nr. 298



Blått och grönt i häftig kombo!



Foto: Farrow & Ball







måndag 13 december 2021

Nytt till granen

 

Det är alltid lika roligt att köpa något nytt till julgranen. Eller, det är snarare svårt att låta bli och varför skulle man det? Ett oskyldigt nöje kan man tycka. Ovan läckra kulor från Söstrene Grene.



Nordstjerne


Afroart


Ikea

                                                                                  
Granit


Rusta


Ellos

Ikea

Åhléns


Foto: Respektive producent







torsdag 9 december 2021

Frostig midsommarkänsla


Rummen och sviterna på Icehotel i Jukkasjärvi återskapas varje år av is från Torne älv. En av årets sviter har designats och byggts av Carl Philip Bernadotte och Oscar Kylberg. I samarbete med floristen Per Benjamin har de skapat en designsvit där huvudnumret är infrusna blommor och växter. 

Det lär vara första gången i hotellets historia som man har använt annat material än is eller snö. Och även för designduon Bernadotte & Kylberg är det nytt att använda växter. De har tidigare arbetat mycket med metall och textil. Men här, 200 km norr om polcirkeln, har de låtit växtligheten genomsyra hela inredningen. Runt sängen finns isblock med infrusna blommor och björklöv och i taket hänger en lampa i form av en blomsterkrans. 

Sviten har fått det passande namnet "En midsommarnattsdröm". Och nog måste det kännas drömlikt att vakna omgiven av infrusna sommarblommor och ljudet av surrande bin och fiolspel. Även ljussättning och ljud ingår i installationen. En del av intäkterna för sviten kommer att skänkas till välgörande ändamål.






























Foto: Magnus Mårding








måndag 6 december 2021

Vintervit och åtråvärd

Ingen jul utan julros, så är det för mig. Den har helt enkelt en särställning bland julblommorna i vårt hem. Så här mitt i vintern tjänar den som krukväxt inomhus - om den bara får stå ljust och inte för varmt. Kan gott utsättas för lite frisk luft mellan varven. 

Jag väljer alltid en julros utan blad. Bara för att jag tycker att det är vackrast så. En liten älsklig men rätt oansenlig växt som jag vattnar sparsamt, för den får inte torka ut. 

När julrosen blommat över placeras den fortfarande ljust, svalt och frostfritt. Gärna i ett inglasat uterum för att så småningom planteras ut när våren kommer. Kanske kommer den att blomma igen, inte alltid att det händer. Men med lite tålamod kan den så småningom överraska i rabatten när man minst anar det.


Hellerborus niger






måndag 29 november 2021

Önskelista



Tiden är inne för julklappsjakt. Bäst att vara ute i god tid och undvika trängsel. Jag har också gjort en önskelista, det blir man aldrig för gammal för. Den innehåller stort som smått men allt i en naturnära och ofta grön färgskala som jag älskar. Kanske får du några formstarka och matnyttiga tips här - håll till godo! 
Ovan keramikfat med taktil känsla och vacker glasyr från Ståhl.


Naturnära motiv - poster, bokmärken och adresslappar, Sköna Ting.

Mitt franska favoritdoftljus.

Tekanna med matt glasyr, Carina Seth Andersson, Design House Stockholm.

Årets trädgårdsbok utsedd av Stockholms Gartnersällskap.

En särskild trädgårdssax, Fiskars.

Linnehandduk och ekologiskt diskmedel från Gröna Gredelina.

Kruka med mässingsfat, Svenskt Tenn.

Handredskap med fina trähandtag, Gröna Gredelina.
Poster Hide, grön fotokont från Fine Little Day.



Foto: Respektive producent







måndag 22 november 2021

Snart advent

Lykta, Ikea.


På söndag är det första advent. Alltså - hög tid att börja göra fint och skapa den rätta stämningen. Lika roligt varje år, tycker jag. Fram med stjärnor och ljusstakar, nötskålar och kransar. Pepparkakor är förstås ett måste - bäst att baka egna! En julros vill jag också gärna ha till advent och så gran- och tallkvistar förstås, för doften och stämningen skull. 


Stämningsfullt i advent, Affari.


Nötknäppare, Ikea.


Olika slags pepparkaksmått, Söstrene Grene.

Mässingskrans, Åhléns.

Pappersstjärna från Söstrene Grene.
Sammetsband, Ellos.

Tekoppar och mossa blir en adventsljusstake, Affari.


Några kulor får det bli till advent, Ellos.


  Julrosen är svår att motstå, Blomsterfrämjandet. 




Foto: Respektive producent






torsdag 18 november 2021

Tid för amaryllis



Missa inte att köpa hem krukodlad amaryllis. Om den ska blomma till första advent är det nämligen hög tid. Branschen har därför utnämnt 19 november till "Amaryllisens dag". 
Så är det det där med skötsel. Det här ska du tänka på - vattna sparsamt och inte direkt på löken. Amaryllisen tycker om att stå ljust men när den börjar blomma kan man gott flytta in den en bit i rummet. Tänk på att värmen från ett element påskyndar blomningen. Det kan behövas växtstöd om stänglarna blir för höga, använd gärna en gren eller kvist från trädgården. Stänglarna kan också skäras av och sättas i vas. Väl så fint, tycker jag.


Foto: Blomsterfrämjandet







torsdag 11 november 2021

Jul på Strandvägen



Julen på Svensk Tenn är röd, inbjudande och härligt ombonad. Långt ifrån lagom. Här är den istället inspirerad av naturens former och asiatiska influenser - så som det ska vara på Svenskt Tenn. Dess grundare Estrid Ericson älskade blommor och lät naturalistiska former genomsyra stilen där Josef Fransk växtmotiv var och är ett bärande tema. På samma sätt har det asiatiska formspråket alltid haft en framträdande roll. I årets jultema märks allt detta i precis allting från dukningar och inredningsdetaljer till julgranspyntet - handmålade julgranskulor av 
Kotone Utsunomiya och pappersdekorationer av Sofia Vusir Jansson. 

Ovan. Pappersblomma inspirerad av magnolia och tillverkad av kräppapper. 


Jultall med handmålade glaskulor.


Som plockgodis, julgranspyntet är generöst uppdukat.


Lekfullt, färgstarkt, ombonat - julstämning på Svenskt Tenn.


Handmålad julgranskula med blomma, Kotone Utsunomiya.


Nerklippta blommor i små skålar hör till stilen.


Pappersdekoration av Sofia Vusir Jansson.


Skåp, Josef Frank. Ljusstake Tribun, Gustaf Nordenskiöld.


Julgranspynt i papper och mässing.


Glasfat, design Josef Frank.





Foto: Svenskt Tenn, bloggaren