lördag 29 augusti 2020

Superbäret aronia


Aroniabuskens svarta bär hör till de där superbären som är fullproppade med antioxidanter, vitaminer och mineraler - men i det här fallet inte så där jättegoda... Den sträva och kärva smaken blir dock bättre efter en frostknäpp eller ett besök i frysen. Bären kan ätas till gröt eller torkas och blandas i müslin. 

Jag brukar koka en aroniasylt som dessvärre måste innehålla mycket socker för att balansera den speciella smaken. Den kan också smaksättas med en skvätt rom eller konjak. Sylten blir riktigt god och serveras till grönmögelost och andra smakrika dessertostar. Och det bästa av allt - aronia är en vanlig trädgårdsväxt inte minst till häckar och mängden bär kan vara riklig. Så om du inte har en egen aroniahäck så kanske grannen har och du kan säkert få av de nyttiga bären som annars brukar glömmas kvar på busken.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar