Karna, en vit zonalpelargon från södra Skåne. |
Den här gången handlar det om kulturarvspelargoner. Gamla fina sorter som är väl värda att bevara, de där sorterna som man som pelargonfantast känner att man brinner för. Inte minst för att de har en speciell bakgrund.
De pelargoner som lanseras under varumärket Grönt Kulturarv har av Programmet för odlad mångfald, Pom, valts ut till Nationella genbanken. Växterna har gemensamt att de har en lång odlartradition, är kulturhistoriskt intressanta och har bra odlingsegenskaper.
Listan består av 6 olika pelargoner, fyra zonalpelargoner bl a den vita Karna, Drottningminne och Knapa-trädet. I år har tillkommit två doftpelargoner, Dr Westerlund och Marias Blomma.
Dr Westerlund eller rosengeranium har förekommit i våra hem sedan 1700-talet. Läkaren Ernst Westerlund, som tjänstgjord i Enköping 1868-1924, ordinerade blomman eftersom den ansågs ha en renande effekt på inomhusluften. Muskotpelargonen Marias Blomma däremot har en mer dramatisk historia. Den kom till Sverige 1929 med svenskättlingar från Gammalsvenskby i Ukraina. Inte mycket kunde medföras på den långa färden men kvinnorna såg ändå till att få med sig små kryddväxter och sticklingar av just denna pelargon.
Själv har jag kommit över ett fint exemplar av sorten Knapa-trädet som ursprungligen kommer från trakten kring Växjö där sorten har odlats i 100 år. En verklig raritet.
Drottningminne från gården med samma namn i södra Jämtland. |
Knapa-trädet från byn Västorp i Småland. |
Rosengeranium, känd som Dr Westerlund. |
Muskotpelargon Marias Blomma från Gammalsvenskby. |
Foto: Mäster Grön och POM.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar