onsdag 8 maj 2019

Pelargoner 1




Svenska odlare producerar årligen ca 10 miljoner pelargoner. Att det är den stora favoriten är inte så konstigt för pelargoner är lättskötta, tåliga och finns i hur många nyanser som helst. Här finns alla möjligheter att frossa i färg.
Men det är lätt hänt att man åker hem och sätter sina nyinköpta blommor direkt i ytterkrukor och balkonglådor. Och så är det bra med det. Det är det alltså inte. Plantorna bör planteras om för att kunna växa sig stora och fina. Välj en bra kvalitetsjord, t ex särskild pelargonjord. Pelargoner gillar också sol och värme. Blir det rejält mycket av den varan bör de vattnas oftare, annars kan de klara flera dagar utan vatten. Bäst är att vattna morgon eller kväll och ibland bör du även tillsätta svag näringslösning. 
Under regniga perioder kan det vara klokt att plocka bort krukfaten så att växterna inte står i vatten. Eller så ställer man tillfälligt in krukorna under tak. Plocka regelbundet bort vissna blad och blommor.
Med de här insatserna bör du få så praktfulla pelargoner att du kan unna dig att klippa av blommor och sätta i små vaser eller dekorera servetterna med på middagsbordet. Det ger en härlig sommarkänsla. 






















Foto: Pelargonium for Europe/Blomsterfrämjandet







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar