torsdag 30 maj 2019

Pelargoner 2

Karna, en vit zonalpelargon från södra Skåne.

Den här gången handlar det om kulturarvspelargoner. Gamla fina sorter som är väl värda att bevara, de där sorterna som man som pelargonfantast känner att man brinner för. Inte minst för att de har en speciell bakgrund.
De pelargoner som lanseras under varumärket Grönt Kulturarv har av Programmet för odlad mångfald, Pom, valts ut till Nationella genbanken. Växterna har gemensamt att de har en lång odlartradition, är kulturhistoriskt intressanta och har bra odlingsegenskaper. 
Listan består av 6 olika pelargoner, fyra zonalpelargoner bl a den vita Karna, Drottningminne och Knapa-trädet. I år har tillkommit två doftpelargoner, Dr Westerlund och Marias Blomma. 

Dr Westerlund eller rosengeranium har förekommit i våra hem sedan 1700-talet. Läkaren Ernst Westerlund, som tjänstgjord i Enköping 1868-1924, ordinerade blomman eftersom den ansågs ha en renande effekt på inomhusluften. Muskotpelargonen Marias Blomma däremot har en mer dramatisk historia. Den kom till Sverige 1929 med svenskättlingar från Gammalsvenskby i Ukraina. Inte mycket kunde medföras på den långa färden men kvinnorna såg ändå till att få med sig små kryddväxter och sticklingar av just denna pelargon.
Själv har jag kommit över ett fint exemplar av sorten Knapa-trädet som ursprungligen kommer från trakten kring Växjö där sorten har odlats i 100 år. En verklig raritet.


 Drottningminne från gården med samma namn i södra Jämtland.
Knapa-trädet från byn Västorp i Småland.
Rosengeranium, känd som Dr Westerlund.
Muskotpelargon Marias Blomma från Gammalsvenskby.













Foto: Mäster Grön och POM.

måndag 27 maj 2019

Grönt är skönt



Vackert till gröna krukväxter menar Ikea och slår ett slag för gröna, blågröna och vita krukor och vaser med namn som Chiafrön, Stilren och Sparrisknopp. Krukorna ovan kommer från Åhléns och heter Tuva. En matchande vattenkanna kan man också vilja ha. Jag har fallit pladask för danska Hays plastkanna med genomtänkt formgivning.


Nya vaser och krukor från Ikea. Foto: Ikea Livet hemma.


Kruka Duke från Hornbach.

Vas Dreadlocks, Jotex.

Vas Stilren, Ikea.

Hays fina vattenkanna som rymmer två liter.







fredag 24 maj 2019

Husrum




Med ett bihotell bjuder du in till din trädgård och ger de viktiga bina en hemvist. De ihåliga rören skapar en skyddad miljö där de kan lägga sina ägg. Hotellet ska placeras ett femtiotal meter från blommande växter och på en solig och varm plats. SmartaSaker.se har en trären variant som känns på alla sätt tilltalande att sätta upp. 





måndag 20 maj 2019

Älskade bin

Ett förändrat landskap, gifter och klimatförändringar hotar vilda biarter och vi riskerar att förlora våra livsviktig pollinatörer. Kunskapstavlan vill sprida kunskap om miljö och hållbarhet och har i samarbete med Naturskyddsföreningen tagit fram en riktigt fin tavla som i alla fall jag gärna vill ha på väggen. Här får vi enkla råd och handfasta tips om hur vi kan förbättra situationen för våra bin. Snyggt inramad är den också. En del av intäkterna går till Naturskyddsföreningens viktiga arbete. Bra initiativ!









torsdag 16 maj 2019

Vårbruk


Det har rensats, städats och fejats. Det har grävts, gödslats och vattnats. Somligt har planterats nytt, annat har omplanterats. Och så har jag förstås sått en del i pallkragarna - olika salladssorter, bl a asiatiska blad, salladslök, spenat och rädisor. Inomhus väntar både mizunakål, grönkål, palmkål och squash på att så småningom få planteras ut. Med andra ord - allt är och förblir precis som det ska vara när man är en trädgårdsnörd.
I april kom våren och värmen. Sedan kom kylan med frostnätter som har ställt till en del för oss. Men vackert är det, våren tvärbromsade och för en gång skull hinner vi njuta av en utdragen blomning. Men en nyplanterad kaprifol och en Austin-ros har inte klarat vintern på vår kolonitomt som ligger på södra Södertörn.
Just nu blommar både plommonträdet och häggmispelhäcken mot gränden. Bland lökväxterna är det narcissernas tur, speciellt de dubbla sorterna hör till mina favoriter. 


Skir grönska - som vi njuter av den!

Apelsinmynta och marockansk mynta hör till det nya i örtagården.

Ljuvliga narcisser, White Lion, i gult och vanilj. Lökarna hittade jag på Lidl.

Jordgubbsplantorna tar sig, rabarbern är också på gång.

Zeb begrundar livet på kolonin. Ganska bra för det mesta.

Plommonträdet blommar.








tisdag 14 maj 2019

De finaste krukorna



Lerkrukor är det jag tycker bäst om i krukväg och när det handlar om utomhus. Följt av gjuten aluminium som jag också känner starkt för. Tåligt, vackert och med karaktär. Lerkrukorna ovan är gjorda av keramikern Tina Hellman på Sturehofs krukmakeri. Jag har känt Tina i snart 30 år och och hennes vackra krukor har en särskild plats i mitt hjärta. Att jag också älskar de danska krukorna från Bergs Potter det vet alla som följer mig. En annan favorit är förstås krukan från Gränsfors Blomkruksfabrik, den som har haft samma form de senaste 150 åren. Den blir med tiden vackert patinerad och därmed ännu vackrare.


Till Ikeas enkla lerkrukor Ingefära hör rejäla fat med hög kant. Foto: Ikea/Livet hemma.

Byarums kruka Cilla i gjuten aluminium.


Bergs Potter

Ernst - gråsvart kruka av målad terracotta.


Gränsforskrukan älskas av alla trädgårdsfantaster.




Foto: Bloggaren och respektive producent







lördag 11 maj 2019

Färgval

Ungefär så här ska det bli och det stämmer ganska så bra med hur det redan är. Vår kolonistuga är målad i en mild ljusgrön nyans, vald med omsorg av tidigare ägare. Så när den nu behöver målas om så blir det i ungefär samma nyans. Mjuk och vänlig som barndomens päronglass, dessutom vacker mot grönskan. Ett utmärkt val med andra ord.


Alcro Solist, utomhusfärg avsedd för ommålning av träfasader.






onsdag 8 maj 2019

Pelargoner 1




Svenska odlare producerar årligen ca 10 miljoner pelargoner. Att det är den stora favoriten är inte så konstigt för pelargoner är lättskötta, tåliga och finns i hur många nyanser som helst. Här finns alla möjligheter att frossa i färg.
Men det är lätt hänt att man åker hem och sätter sina nyinköpta blommor direkt i ytterkrukor och balkonglådor. Och så är det bra med det. Det är det alltså inte. Plantorna bör planteras om för att kunna växa sig stora och fina. Välj en bra kvalitetsjord, t ex särskild pelargonjord. Pelargoner gillar också sol och värme. Blir det rejält mycket av den varan bör de vattnas oftare, annars kan de klara flera dagar utan vatten. Bäst är att vattna morgon eller kväll och ibland bör du även tillsätta svag näringslösning. 
Under regniga perioder kan det vara klokt att plocka bort krukfaten så att växterna inte står i vatten. Eller så ställer man tillfälligt in krukorna under tak. Plocka regelbundet bort vissna blad och blommor.
Med de här insatserna bör du få så praktfulla pelargoner att du kan unna dig att klippa av blommor och sätta i små vaser eller dekorera servetterna med på middagsbordet. Det ger en härlig sommarkänsla. 






















Foto: Pelargonium for Europe/Blomsterfrämjandet







söndag 5 maj 2019

Om myrten



Jag känner starkt för myrtenträd. Vill så gärna ha, tycker att de är så otroligt vackra och älskansvärda - om det inte vore för det här med vattningen. Myrten är en kinkig sort och tycker inte om när man vänder ryggen till. För jorden måste hållas jämnt fuktig och får absolut inte torka ut det allra minsta. Men givetvis heller inte övervattnas.
Det finns en liknande växt, myrsine, som är lättare att sköta och den har jag också haft. Men se, den har inte det där lilla extra som myrten har. Så antingen lever jag utan myrten - eller med vattenkannan nära till hands och fylld med kalkfattigt vatten. 








torsdag 2 maj 2019

Blomvakt

Mer på temat självvattning kommer här. En särskild behållare sätts ner i jorden och klarar kanske 3-4 dagar beroende på temperatur och hur törstig växten är. Den som sitter i krukan nedan är av glas och kommer från Affari. Den andra, den törstiga fågeln, är av plast och finns hos Designtorget. 
Obs! Glasbehållare bör inte placeras i direkt solljus eftersom det kan bli brännhett när solstrålarna bryts.