söndag 10 februari 2019

Fröer, fröer, fröer

Foto: Annika Christensen/Nelson Garden.

Nu är det hög tid att fördjupa sig i det gigantiska utbudet av fröpåsar. En förtjusande sysselsättning när snön ligger djup utanför. I februari - mars är det dags att så tomatfrön och där hittar man nyheter hos alla fröfirmor och av alla, precis alla tänkbara slag. Allt från små rara gula till läckert chokladbruna eller vackert strimmiga. Och så härliga bifftomater liksom picnictomaten Voyage som kan delas i praktiska klyftor. Fiffigt!
Ur Impectas sortiment lockas jag även av palmkål Yurok, den läckert rosa och äppelgröna bataviasallaten Kiari, liksom djungelgurka som är en minigurka med citrussmak (finns även hos Wexthuset).
Tycker också att det är roligt med squash i lite annorlunda skepnad som den vackert gula Gold Rush från Weibulls. Även en alldeles rund nakenfröpumpa från Nelson Garden känns intressant. Det är lätt att ryckas med, här gäller förstås att behärska sig. Eller...?
Sedan är det ju det där med kryddväxterna - i år får det nog bli både en småbladig basilika och den storbladiga basilikan Aromatico della Riviera Ligure (Wexthuset), bara namnet är lockande nog. Kanske också apelsintimjan och så grekisk oregano...


Ampeltomat Micro Cherry, Weibulls.

Nakenfröpumpa Eso. Foto: Annika Christensen/Nelson Garden.

Squash Gold Rush, Weibulls.

Tomat Voyage, Impecta.

Småbladig basilika Gustosa, Impecta.


Foto: Repektive firma.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar