torsdag 28 februari 2019

Blomsterglädje och botanik



På Thielska Galleriet på Djurgården i Stockholm visas under våren utställningen "Systrarna Jobs - keramik och textil". 
Lisbet och Gocken Jobs fångade naturen och fann sina motiv på ängar, vid vägkanter och i köksträdgårdar. De lät växterna fylla hela ytan och ibland kunde till och med rottrådar tecknas av för att skapa en naturtrogen känsla. Det handlar om bär, blommor och enkla växter som vi alla känner igen - det kan vara nyponros, viol, gullviva, daggkåpa, rabarber liksom smultron och blåbär uppträdda på strån. Motiv som är lätta att ta till sig.
Lisbet och Gocken arbetade visserligen sida vid sida men var två självständiga konstnärer som inspirerades av gemenskapen. Från början arbetade systrarna som keramiker men andra världskriget begränsade tillgången på material och de började föra över sina blomstermotiv till textilier. 
Familjen hade rötter i Dalarna och på 1940-talet bestämde de sig för att flytta till byn Västanvik. Där utforskades den folkliga bildtradition som satte spår i deras produktion och som även innehöll mönster med enkelt tecknade bruksföremål.
Fram till den 2 juni är utställningsrummen på Thielska fyllda med den blommande svenska sommaren i gestaltning av blomsterkreatören Gunnar Kaj. Missa inte!















Gocken Jobs (1914 - 1995) och Lisbet Jobs (1909 - 1961)










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar