fredag 6 oktober 2023

Trender 2024

Elmia Garden, den stora årliga fackmässan i Jönköping, presenterar alltid de kommande trenderna. För 2024 kan vi ta del av tre stilar - Dream Garden, Green Garden och Northern Garden. Trenderna är framtagna av trendanalytikern Jan Rundgren, journalisten och fotografen Helena Kaasik och kreatören och projektledaren Malin Hidesäter. Inspirerande och som alltid lika kul att stämma av vad man själv står i förhållande till de olika strömningarna. 

Dream Garden går i mjuka, romantiska pastelltoner med inslag av vitt samtidigt som den karga grusträdgården är tillbaka med tork- och värmetåliga prydnadsgräs och perenner.  Såpnejlika, akleja och näva hör till bilden, men även bergenia, klematis och daglilja. Stilen handlar mycket om luftiga material och fantasifulla former. Drömträdgården dekoreras gärna med byster och skulpturer. Vattenspeglar är viktiga inslag.

Drömträdgården, Enköping.

Läckra pasteller med inslag av vitt.


Green Garden domineras av ett naturligt miljöanpassat förhållningssätt. Trädgårdsodling är en livsstil. Bevattning sker med nedgrävd regnvattentank, vi förkultiverar och tillverkar egen jord. Stilen är modernt återhållsam med skulpturala växter, inomhus väljer vi gärna bonsaier och myrtenträd. Utomhus i kruka planteras en kraftig buske med små blommor som skapar en överdimensionerad känsla. Salvia och khaki kombineras med varma bruna toner och beige.

En naturnära livsstil.

Överdimensionerat med små blommor i kruka.

Northern Garden rymmer vår egen trädgårdstradition och här är Carl och Karin Larsson stilbildande förebilder. Det är frodigt och färgstart, vi älskar pelargoner, intresserar oss för kulturarvsväxter och frösår givetvis. Vi odlar gråärter och bondbönor och precis som fransmännen kombinerar vi gärna blommor med grönsaker i rabatterna och vurmar för perenner som riddarsporre, lavendel och bolltistel. 

Carl och Karin Larssons trädgård i Sundborn inspirerar.

Den lysande blå bolltisteln.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar