måndag 30 oktober 2023

Historiska dahlior


Sortimentet av svenska kulturarvsväxter växer ständigt. Sedan starten för 10 år sedan börjar det nu bli riktigt stort och består av buskar, träd, perenner, rosor, pelargoner med mera som dokumenterats av Programmet för odlad mångfald (POM), samordnats av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och försetts med varumärket Grönt kulturarv. Ett imponerande arbete. Syftet är förstås att bevara gamla trädgårdsväxter, liksom krukväxter. Det ger ännu en dimension att få veta mer om sorterna som vi planterar - ursprung, geografiska tillhörighet och inte minst anekdoterna som följer med dem. 

Bland de senaste tillskotten inför 2024 finns för första gången dahlior med, fyra sorter med varsin historia. Den pionblommande röda "Liseberg röd" från Göteborg där den odlades vid förra sekelskiftet, den ljust citrongula kaktusdahlian "Sonora" daterad Malmö 1946, bolldahlian Bonny Blue från Västmanland, 1930-tal. Och sist den laxrosa kaktusdahlian "Farmor Maria" som har odlats i Skåne sedan 1930-talet. 

Det här vill du inte missa. På SLU:s hemsida hittar du en förteckning över handelsträdgårdar och nätbutker som säljer kulturarvsväxter, https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/gront-kulturarv/forsaljningsstallen/.






Foto: Karin Persson/SLU







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar