Gissar att detta blir en bibel för alla pelargonälskare. För här är de samlade - Farmor Sjöholm, faster Dagmar, Drottningminne och Knapa-trädet. Idel rariteter. Nyutgivna Pelargoner i Nationella genbanken - fönsterträd med kulturarv är författad av Karin Persson och Anita Ireholm och bygger på de gamla sorter som samlats in under krukväxtuppropet med tillägg av ett urval pelargoner som också hör till vårt gröna kulturarv.
Här presenteras, utöver bildmaterial och sortbeskrivning, de olika sorternas intressanta bakgrund, proveniens och de synonymer som ibland kan förekomma. Men det som slår allt är förstås att få läsa om de människor som tagit tillvara och vårdat dessa växter genom många decennier.
Vi får även lära oss om pelargonbotanik, pelargonens europeiska historia och indelningen av pelargoner i grupper. Boken är alltså späckad med nyttig information och här finns alla mina favoriter - den vita Arbrå med fyllda vita blommor, Bornholm - en rosenknoppspelargon röd och grann som få, och så muskotpelargon från Gammelsvenskby i Ukraina - en doftpelargon med små, vita blommor och sammetslena blad.
Boken på 280 sidor med inspirerande omslag av Ingrid Henell är utgiven av SLU/POM (Programmet för odlad mångfald). Den kan beställas från nationellagenbanken@slu.se eller genom nätbokhandeln.
Drottningminne har odlats i Jämtland sedan 1930-talet. |
Karna från trakten av Trelleborg. Tidigt 1900-tal. |
Knapa-trädet från trakten av Värnamo. Tidigt 1900-talet. |
Svenskbybornas pelargon kom till Sverige 1929. |
Foto: Mäster Grön, bloggaren
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar