måndag 28 februari 2022

Carl och Karin Larsson

 

Sandberg Wallpaper hyllar i år Carl och Karin Larsson. En hel tapetbok med mönster tillägnade det kända konstnärsparet i Sundborn och deras hem Lilla Hyttnäs. Ett av världens mest avbildade konstnärshem, präglat av Karins säkra stilkänsla och hennes banbrytande inredningsstil som vi fortfarande älskar. 

Kollektionen har fått namnet "Huset i solen". Den innehåller framför allt många fint tecknade växtmotiv. Det är allt från maskrosor till snödroppar och kastanjeblad i en färgskala från ljusa pasteller till mörka, dova naturtoner. Tapeterna lanseras vid tre tillfällen under året, dessa kommer i mars. Missa för övrigt inte ett besök i Carl Larsson-gården om du har vägarna förbi. Dit kan man återvända precis hur många gånger som helst!


Karins vackra bukett.


Många små, små blommor.


Krysantemum, nejlikor, nypon, liljor... 


Vivor, narcisser och en och annan snödroppe.





Foto: Sandberg Wallpaper








tisdag 22 februari 2022

Ståtlig och delikat

 

I år tänker jag för första gången odla kronärtskockor - eller i alla fall försöka. De är utrymmeskrävande, så det får räcka med ett par plantor och så får jag se hur det går. Det fina i kråksången är att de kan samplanteras med andra grönsaker och sommarblommor. 

Ända sedan jag var barn har jag älskat kronärtskockor, att plocka blad för blad från den varma skockan och doppa i smör. Varmt och lite kladdigt, fingermat av delikataste slag. Och så är de verkligt dekorativa där de står, storvuxna och kraftfulla. Helt underbara när färgen drar åt purpur.

Frön ska förodlas nu bums. Men jag har också beställt mindre plantor för att vara på säkra sidan. Alla plantorna ska avhärdas innan de planteras ut när frostrisken är över och då ska de ha gott om värme och näring. Jorden ska vara mullrik och väldränerad. Vattnas regelbundet, för plantorna behöver en jämn tillgång av vatten. 








torsdag 17 februari 2022

Bästa klippet



När Fiskars sax med orange handtag kom 1967 stod den för någonting helt nytt. En sax med plasthandtag som låg perfekt i handen och som man kunde klippa riktigt bra och rakt med. 1972 kom saxen för vänsterhänta, den hade röda handtag och jag galopperade förstås iväg och skaffade en sådan. Jag lovar att den blev en trogen vän i många år. 

Idag, 50 år senare, lanseras en ny kollektion i återvunna och återvinningsbara material. Saxarna är avsedda för olika ändamål, bland annat ingår en trädgårdssax. Sedan tidigare finns ännu en trädgårdssax men med de klassiskt orangefärgade handtagen. 




Foto: Fiskars






söndag 13 februari 2022

Små ting för skaparglädje

De här små och fina cylindrarna i borstad mässing väcker mitt omedelbara intresse. Avsedda för torkade växter, strån och fröställningar. Visst blir man sugen på att ge sig ut och leta fjolårsgräs, eller hur? Så fint att bara placera ut direkt på bordskivan som i en spontan installation. Plinto från spanska designföretaget ACdO importeras av Dahl Agenturer och kommer i lådor med 8 stycken (eller fler) i olika höjder.









måndag 7 februari 2022

Älskade pelargoner


 

Gissar att detta blir en bibel för alla pelargonälskare. För här är de samlade - Farmor Sjöholm, faster Dagmar, Drottningminne och Knapa-trädet. Idel rariteter. Nyutgivna Pelargoner i Nationella genbanken - fönsterträd med kulturarv är författad av Karin Persson och Anita Ireholm och bygger på de gamla sorter som samlats in under krukväxtuppropet med tillägg av ett urval pelargoner som också hör till vårt gröna kulturarv.

Här presenteras, utöver bildmaterial och sortbeskrivning, de olika sorternas intressanta bakgrund, proveniens och de synonymer som ibland kan förekomma. Men det som slår allt är förstås att få läsa om de människor som tagit tillvara och vårdat dessa växter genom många decennier.

Vi får även lära oss om pelargonbotanik, pelargonens europeiska historia och indelningen av pelargoner i grupper. Boken är alltså späckad med nyttig information och här finns alla mina favoriter - den vita Arbrå med fyllda vita blommor, Bornholm - en rosenknoppspelargon röd och grann som få, och så muskotpelargon från Gammelsvenskby i Ukraina - en doftpelargon med små, vita blommor och sammetslena blad. 

Boken på 280 sidor med inspirerande omslag av Ingrid Henell är utgiven av SLU/POM (Programmet för odlad mångfald). Den kan beställas från nationellagenbanken@slu.se eller genom nätbokhandeln.


Drottningminne har odlats i Jämtland sedan 1930-talet.


Karna från trakten av Trelleborg. Tidigt 1900-tal.



Knapa-trädet från trakten av Värnamo. Tidigt 1900-talet.



Svenskbybornas pelargon kom till Sverige 1929.


Foto: Mäster Grön, bloggaren






torsdag 3 februari 2022

Vinterns gröna lyx

 

Det kan inte nog framhållas - odla vintersallat. Den jag sådde i pallkrage i september skördar jag nu. En oslagbar lyx! Mitt i vintern står den där så osannolikt grön och fin med små, riktigt läckra blad. Och då vintertäcker jag den inte, som det sägs att man ska göra. Bilden ovan togs i förra veckan.