fredag 3 september 2021

Övervintra dina pelargoner

Foto: Minna Mercke Schmidt/Blomsterfrämjandet


Nu har vi kommit in i september och risken för nattfrost ökar på många håll. Alltså dags att ta in pelargonerna. Men hur gör man för att övervintra dem? Det finns olika teorier om detta men så här säger Blomsterfrämjandet:

"Det som helt styr är tillgången av ljus. Finns det möjlighet att placera pelargonerna ljust, tex i ett isolerat uterum eller på en inglasad balkong kan de mycket väl blomma hela vintern igenom. Bästa sättet att övervintra sina pelargoner är därför att placera dem på en så ljus plats och sval plats som möjligt." 

Jaha, säger du nu, en sådan plats har jag inte. Problemet brukar vara just kombinationen av ljust och svalt. Pelargoner trivs i 8 till12 plusgrader. Men jag har faktiskt lyckats vinterförvara pelargoner i rumstemperatur men i en extremt ljus miljö, i den mån det är ljust på vintern. Men det har faktiskt fungerat med riktigt stora exemplar i stora krukor och i ljuset från ett takfönster. Med andra ord, man får pröva sig fram.

En annan tänkbar lösning är förstås att inventera möjligheterna hos släkt och vänner. Att helt enkelt prata in sina älsklingar i t ex ett tempererat växthus eller uterum. Frågan är fri!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar