söndag 19 september 2021

Gröna trender

Snart är det dags för Elmia Garden, trädgårdsbranschens fackmässa som går av stapeln i Jönköping 22-23 september. I samband med mässan presenteras alltid kommande trender för trädgård och allt runtomkring. Med hjälp av bland annat träffsäkre trendanalytikern Jan Rundgren har man tagit fram trenderna för 2022.  



Första trenden "Jorden vi ärvde" inspireras av naturen (bilden ovan). Vi satsar på att bli så självförsörjande som det bara går och istället för att resa ägnar vi oss åt trädgården och köper växter för pengarna. Det är naturligt att anlägga en äng i trädgården, vi vill bidra till den biologiska mångfalden och är medvetna om att vissa växter är invasiva. Här gäller patinerat, vackert åldrat trä, pudriga naturtoner och klassiska växter som vi alla känner igen - allt från pelargoner till päronträd, krusbär, luktärtor och iris. Vi tar vara på det vi har omkring oss och lappar och lagar istället för att slänga. 






Trenden "Grönskande stad" - här är det självklart med krukväxter. De ska vara lättskötta och fungera på liten yta, till exempel kaktus och paradisträd. Intresset för snittblommor är stort och den nya hobbyn är att buda på sticklingar på auktionssajter. Odlar, det gör man där man kan - gurka, fikon och hallon i krukor på balkongen, malabarspenat på fönsterbrädan och på den gemensamma gården ska det givetvis prunka. Men allra helst håller man till på kolonilotten, hett efterlängtad av många och köerna är idag långa. För övrigt är stilen modern och avskalad. Stadsodlaren håller stilen. Färgskalan är blågrön, vatten har en central roll i den här stilen.










Lust och färgring. I denna trend handlar det om lusten till livet och längtan efter att åter kunna mötas. Nu vågar vi blicka framåt och vill gärna ta ut svängarna lite mer. Den här trenden är därför tillåtande, sensuell och lite mystisk. Trädgården blir vår teaterscen. Vi är passionerat förtjusta i växter och omger oss med starka färger, gärna rött och rosa. Buskar som får vackert eldröda blad på hösten samsas med ovanliga barrträd. Vi planterar gärna körsbärsträd liksom kvitten och längtar efter doftande rosor och pioner. Elden har en framträdande roll och en eldstad att samlas kring är ett viktigt inslag i trädgården. 










Foto: Elmia Garden








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar