söndag 15 november 2020

Älskade kinkiga växter


Vem älskar inte medelhavsväxter - citrus, fikon, oliv, myrten, rosmarin, hibiskus, agave...? Vi är många som vill ha dessa juveler som egentligen inte passar i vårt klimat, i alla fall inte på ett naturligt sätt. För kalla och för mörka vintrar och därtill ett alldeles för torrt och varmt inomhusklimat. Men den som har ett ljust och frostfritt utrymme, till exempel en inglasad balkong eller uterum kan ändå ha förutsättningar att klara sina växter.

Nu står jag där med ett olivträd och ett myrtenträd. Båda trivs alldeles ypperligt i den svaga novembersolen ute på balkongen, de klarar till och med en frostknäpp eller två. Just dessa, oliv och myrten, är inte alls så känsliga mot kyla som man kan tro. Problemet uppstår när vi får mer ihållande vinterkyla. Då måste de omedelbart flyttas in i ett inomhusklimat som är både för varmt och för torrt. Men en ljus placering och så svalt som går att ordna kan ändå fungera. 

Olivträdet, mitt är litet och kompakt med en kraftig stam, kommer att få stå i köksfönstret som jag ofta har öppet med värmen avstängd. Så har jag gjort tidigare och det har fungerat förvånansvärt bra. Bortsett från att det tappar en del blad men de kommer tillbaka på våren.

Myrten är kinkigare - får absolut inte torka ut men ska heller inte ha för mycket vatten. Demonstrerar sitt missnöje genom att tappa bladen och det gäller även när trädet står för varmt. Kanske kan man sänka värmen i ett rum som inte används så mycket eller, om det finns möjlighet, ställa trädet i en sval men ljus trappuppgång.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar