måndag 30 november 2020

En krans till jul

 

Bind en krans med det du kan hitta i trädgården eller av traditionella sorter som tall, ene, mossa och lingonris. I blomsteraffären finns eukalyptuskvistar som också håller sig bra. De torkar och förblir fina länge. Personligen är jag sparsmakad och tycker bäst om den här danska stilen, bilden är från House doctor. Enkelt, naturligt och inte så dekorerat.




Det behövs en stomme. För en tunnare krans är det bäst att använda tunn ståltråd som viras ett par varv och formas till en ring i den storlek som du har tänkt dig. Vira om med smal grön blomstertejp som gör stommen stabilare och det blir samtidigt lättare att hålla materialet på plats när du binder kransen. Till bindningen använder du sk myrtentråd. Material hittar du i blomsterhandeln och hobbyaffärer.









onsdag 25 november 2020

I advent


 
Nu stundar advent. Efterlängtat! Och i år känner i alla fall jag för att skapa extra mycket stämning. Det är vi värda efter detta sorgliga år och därför att julen kommer att bli annorlunda. Men att göra riktigt fint med hög mysfaktor kan inget hindra oss från. Här kommer stämningsskapande inspirationsbilder från branschens aktörer. Ovan adventsstjärnor från Søstrene Grene.


Tallris och ljus skapar den rätta känslan. House doctor.



Stämningsfullt dukat med kottar och en liten kvist på varje kuvert. Ikea.



Fint i advent med trollhassel och silvriga kulor. Affari.

 

En bordsgran kan man få unna sig redan nu. Gran och pynt från Ikea.



Älskar halmpynt, fint att hänga så här i ett fönster. Søstrene Grene.










söndag 22 november 2020

Mirakel i advent

Svenskt Tenn har tagit fram Josef Franks mönster Mirakel i en ny färgställning - korall. Mönstret med stora fantasifulla blommor och slingrande lianer ritades redan på 1920-talet. Man har också låtit tillverka adventsstjärnor i det härligt frodiga tyget - svårt att motstå för en blomsterälskare.









torsdag 19 november 2020

Amaryllisens dag


Ja, just denna dag tillägnas amaryllisen. Tiden är alltså inne för att inhandla redan krukplanterade lökar om de ska hinna blomma i december. Själv väljer jag om möjligt närproducerat och planterat för hand. Jag vill ha en stor del av löken högt ovan jord och den ska vara stor och maffig. Kvalitet med andra ord. Hellre färre exemplar än en mängd tunna rangliga amaryllisstänglar. Det är också härligt med snittamaryllis. Det känns riktigt lyxigt och det behövs inte så mycket mer för att skapa verklig julstämning. 




Foto: Lina Arvidsson/Blomsterfrämjandet







söndag 15 november 2020

Älskade kinkiga växter


Vem älskar inte medelhavsväxter - citrus, fikon, oliv, myrten, rosmarin, hibiskus, agave...? Vi är många som vill ha dessa juveler som egentligen inte passar i vårt klimat, i alla fall inte på ett naturligt sätt. För kalla och för mörka vintrar och därtill ett alldeles för torrt och varmt inomhusklimat. Men den som har ett ljust och frostfritt utrymme, till exempel en inglasad balkong eller uterum kan ändå ha förutsättningar att klara sina växter.

Nu står jag där med ett olivträd och ett myrtenträd. Båda trivs alldeles ypperligt i den svaga novembersolen ute på balkongen, de klarar till och med en frostknäpp eller två. Just dessa, oliv och myrten, är inte alls så känsliga mot kyla som man kan tro. Problemet uppstår när vi får mer ihållande vinterkyla. Då måste de omedelbart flyttas in i ett inomhusklimat som är både för varmt och för torrt. Men en ljus placering och så svalt som går att ordna kan ändå fungera. 

Olivträdet, mitt är litet och kompakt med en kraftig stam, kommer att få stå i köksfönstret som jag ofta har öppet med värmen avstängd. Så har jag gjort tidigare och det har fungerat förvånansvärt bra. Bortsett från att det tappar en del blad men de kommer tillbaka på våren.

Myrten är kinkigare - får absolut inte torka ut men ska heller inte ha för mycket vatten. Demonstrerar sitt missnöje genom att tappa bladen och det gäller även när trädet står för varmt. Kanske kan man sänka värmen i ett rum som inte används så mycket eller, om det finns möjlighet, ställa trädet i en sval men ljus trappuppgång.






tisdag 10 november 2020

November

 

I november infinner sig ett lugn över koloniområdet. Men helt stilla är det inte, för än finns saker att göra. TilI exempel ska vitlöken planteras och det finns också sådant som fortfarande kan skördas

I september planterade jag nya plantor av palmkål, i pallkrage med tunnel över i ett försök att hindra angrepp, vilket har lyckats riktigt bra. Valde sorten "Nero di Toscana" som är helt underbar att tillaga med olivolja och vitlök. Mer som finns att plocka är persilja, oregano, timjan och salvia. En härlig resurs i matlagningen! Och så jordärtskockorna förstås. Grävde upp en ansenlig mängd från en tämligen liten pallkrage. Bra utdelning och en sann lycka att tillaga dessa godingar.

Så till vitlöken. I år blev det fem olika sorter Messidor, Thermidrom, Germidour, Vigor och Sprint. De två sistnämnda har jag inte prövat förut medan de övriga tre är gamla favoriter. I år planterade jag den 6 november. Lite senare än förra året men den varma hösten gjorde att jag kunde vänta.  
























lördag 7 november 2020

Blicka framåt


 

Det är nu det ska göras. Just i denna stund annars är det lätt hänt att det faller i glömska. Och då menar jag allt som man har reflekterat över i trädgården - "det ska jag göra nästa år". Samla ihop dina tankar och fundera på vad som blev bra och vad som blev mindre lyckat den säsong som vi just har avslutat. Anteckna alla dina planer, gärna i en fin anteckningsbok som bara är avsedd för trädgården och som du också kan skissa i - en ny rabatt kanske? Och här antecknar du förstås de fröer som du planerar införskaffa. Bra att vara beredd när de nya frökatalogerna kommer!


Foto: Blossfeldt/Sköna Ting






tisdag 3 november 2020

Hyacinter på Eklaholm



Tv-programmet "Karl Fredrik på Österlen" lockade enorma tittarskaror. ALLA tittade på floristen på Eklaholm och lät sig förföras av hans kreativitet och allt det vackra omkring honom. Många har även besökt butiken i Hagestad mellan Ystad och Simrishamn. Det hade även jag tänkt göra i somras men det blev förstås inställt som så mycket annat detta sorgliga år. Därför är det nu extra roligt att titta på pressbilderna från Blomsterfrämjandets besök och se vad Karl Fredrik har hittat på för fint med hyacinter.

Det fiffiga med just hyacinter är att man kan arrangera dem lite hur som helst. Här har Karl Fredrik till exempel lagt dem bland kuddmossa, skimmia, julrosor och annat och därmed skapat något riktigt spännande. Men personligen tycker jag nog allra bäst om dem i hyacintvaser av klarglas där man ser rötterna och den vackra löken. Eller så gör jag på samma sätt som en av bilderna visar - placerar dem i enkla lerkrukor tillsammans med grön mossa. Hyacinter trivs även förunderligt väl utomhus i en kruka på trappan och de klarar även en enstaka frostnatt.











Foto: Blomsterfrämjandet/Emilia Ahlgren