fredag 25 september 2020

Gröna trender

Trädgårdsbranschens stora fackmässa Elmia Garden presenterar varje år de stora trenderna för kommande säsong. I höst blir det på grund av kända omständigheter ingen mässa i Jönköping men trenderna för 2021 presenteras ändå och är bland annat framtagna av Jan Rundgren, designer och trendanalytiker.

Trenderna är tre till antalet - Eclectic Garden som bjuder på loungekänsla och flotta blomsterval. Elegant och lyxigt trots att stilarna varierar och bryter mot varandra. Happy Hybrid är fylld av färg, leklust och experimentlusta med nya tekniska lösningar. 

Personligen faller jag för trenden Craft of Nature även om man måste säga att den är i allra högsta grad pågående. För här handlar det om hållbarhet och grönt medvetande, om att jordförbättra med kompost, skörda regnvatten och odla ätbart. Vi blandar grönsaker och blommor i trädgårdslanden, allt i en naturnära stil med inslag av keramik, trä, sten och andra taktila naturmaterial. Färgskalan är dämpad och naturlig med inslag av rosa och halmgult. 

Men nu spetsas trenden till ytterligare: Komposten som alltid brukar stå i trädgårdens mörkaste hörn lyfts fram till en mer central plats och vi kommer också att leta efter nya grönsaker att odla. Vår lust att bli självförsörjande ökar och då blir det naturligt att även satsa på vinterodling. Här kommer några exempel som visar stilen:


























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar