söndag 29 mars 2020

Värt en omväg


Jag har ju mina favoriter och det här är ytterligare en som jag bara måste få tipsa om:
Grönväxtriket är precis som namnet antyder specialiserat på gröna växter och dessa säljs både online och i butik. Företaget drivs av Markus och Izabella Wikström som med stor kunskap och entusiasm informerar om växterna, en del till och med egenodlade. En riktig specialaffär med andra ord.
Här hittar man ett stort och spännande sortiment av till exempel Calathea, Caladium, Philodendron, Epiphyllum, Alocasia, Monstera... och så kaktusar och andra suckulenter. Och, inte minst, spännande bladbegonior som jag är lite svag för. Därtill ett riktigt fint sortiment av lerkrukor, fröer och säsongens växter. 
Adressen är Torggatan 9 C vid Malmtorget i Nynäshamn. gronvaxtriket.se




















torsdag 26 mars 2020

Årets pelargon 2020

Idag presenteras Årets Pelargon. Alltid lika spännande! Den här gången handlar det om mycket färg, en pelargon att bli glad av. Och det behöver vi i dessa tider.
Pelargonen som är en zonalpelargon har det underbara namnet "Tango Deep Rose With Eye". Den är intensivt cerise men med vitt öga med rosa strimmor och så ett härligt tätt bladverk. Jag faller pladask det här året! Kan tänka mig att blanda den med ljust rosa i en kall ton. Kan bli riktigt fint, tror jag.
Det här en sort som passar bäst utomhus, den tål både regn och vind, men det är förstås alldeles för tidigt att sätta ut pelargoner nu. Det får bli fönsterbrädan eller ett inglasat uterum. Det ska först och främst vara frostfritt och minst +10-12 grader ute innan man sätter ut sina pelargoner.

I juryn för Årets Pelargon sitter representanter för de stora odlarna och trendanalytikern Lotta Ahlvar. Både Blomsterlandet och Plantagen kommer att sälja Årets Pelargon online.





Foto: Blomsterfrämjandet/Annikasnaturligating och Blomsterfrämjandet/Ida Magntorn








måndag 23 mars 2020

Odla rätt och riktigt


Det finns två aktuella trädgårdsböcker som jag tänker fördjupa mig i framöver. Den ena är Sara Bäckmos nya bok Skillnadens favoriter som har underrubriken "Femton fenomenala grönsaker att lyckas med". För oss trädgårdsentusiaster som vill lära oss mer om att odla ätbart är Sara en verklig läromästare. Journalist och författare som bloggar, håller föredrag (inte just nu) och skriver böcker. Om du inte har stiftat bekantskap med Sara tidigare - gör det nu!
Även den andra boken förmedlar nyttigheter - Klimatsmart trädgård om att plantera och odla för hållbarhet. Den är skriven av Susanna Rosén som också besitter gedigen kunskap - biolog, trädgårdsskribent och författare med inriktning på ekologi och naturliga trädgårdar.











torsdag 19 mars 2020

Älskliga små

När penséerna dyker upp i handeln är det ett säkert vårtecken som alltid känns lite extra härligt. 
Tycker allra bäst om de violliknande små. De är helt enkelt oemotståndliga. Och så är de som alla penséer både lättskötta och frosttåliga.
Men lite extra omtanke behöver de allt. Plantera dem tätt i bra näringsrik jord som inte får torka ut, men heller inte övervattnas för då kan de växa sig lätt rangliga och få gula blad. Var noga med att plocka bort vissna blommor - det lönar sig och gör att det snart kommer nya. 
Penséer klarar sig ner till -5 grader. Om det är risk för rejäl frost brukar jag plocka in dem över natten för att undvika fula blad. För övrigt klarar de lättare frost utan problem. 
Med rätt skötsel brukar de kunna stå fram till midsommar. Då har de gjort sitt och hamnar på komposten för att ersättas av helt andra sorter.









söndag 15 mars 2020

Vårfina krukväxter


Mars är månaden då vi ser över våra krukväxter. Om vi inte redan har gjort det förstås. Nu tänker jag alltså på de där verkliga trotjänarna som vi gärna har i flera år eller rent av i många år.
Ibland kan man känna ett visst motstånd mot det här med att byta jord i krukorna men faktum är att man ofta kommer rätt lindrigt undan. Börja med att kolla hur det ser ut med rötterna genom att försiktigt stjälpa ut växten ur krukan. Om det är mer rötter än jord är det dags för omplantering i en större kruka. I annat fall kan det räcka med att lägga på lite ny jord ovanpå den gamla. 
Det är viktigt att vattna igenom jorden ordentligt. Efter en stund häller du av vatten som runnit igenom. Låt jorden torka upp innan du vattnar igen.
Dags också att börja ge växterna näringstillskott. Det bästa är att vattna regelbundet med en svag näringslösning. Det betyder att du tillsätter en till två kryddmått växtnäring till en liter vatten.
Sedan är det ju förstås bra att duscha växterna. En enkel åtgärd som de verkligen gillar och ev damm försvinner på köpet.









torsdag 5 mars 2020

Det gröna livet



Hög tid att planera och förse sig med de rätta fröpåsarna. Bra början är förstås att se efter vad som finns kvar från förra året. Sedan skriver jag en lista som jag försöker hålla mig till. Mycket är sådant som ska frösås direkt i pallkragarna. Spenat är först ut och det sår jag även på sensommaren. Rädisor, sommarmorötter och salladslök hör också till det som direktsås, liksom sallad av olika slag och annat bladgrönt, inte minst asiatiska sorter som jag gillar skarpt. 
Squash, grönkål och palmkål förkultiveras, liksom en del sommarblommor som till exempel jordgubbsfärgad tagetes som jag bara inte kan vara utan.  
Resten som behövs brukar jag köpa som färdiga plantor och det kan jag rekommendera. Säsongen är kort och det känns tryggt att ha en del som redan är en bit på väg. Vi har en alldeles utomordentligt bra plantskola i närheten av kolonin och där brukar jag hitta sorter som jag verkligen vill ha. I år kommer det bland annat att inhandlas kronärtskocksplantor för första gången. Det ska bli spännande att pröva!









onsdag 4 mars 2020

Längtan

Som jag längtar. Inte minst när jag tänker på hur det var i morse... Inte ens hunden ville gå ut i det snöblandade regnet, han som annars älskar att vara ute oavsett väder. 
Vi är ju bara i början av mars, det dröjer innan vi får flytta ut i trädgården och som här kan duka upp till en fantastisk måltid med grönskan som kuliss. Men vi har rätt att drömma - och det är det här som jag drömmer om allra mest just nu.

Foto: Pillivuyt








söndag 1 mars 2020

Skogsnäva for ever


Konstgjorda blommor är inget jag brukar falla för direkt. Men det här är någonting speciellt och helt klart i en klass för sig. 
Blommorna som är inspirerade av skogsnävan, är formgivna av Lisa Hilland. Uppmärksammad bland annat för skåpet Anno som Sköna Hem utsåg till årets möbel 2019. 
Även till blommorna har hon valt att arbeta med trä. Den här gången tunnaste björkfaner som förmedlar en slags evig skönhet. Jag faller pladask.


Från Mylhta.