onsdag 31 juli 2024

En älskad blomma

 

Tagetes linnaeus, just den sort som sägs ha sitt ursprung i Carl von Linnés trädgård i Uppsala, är den sommarblomma som jag helst väljer om jag måste begränsa mig. När sensommaren kommer har den hunnit anta formen av en buske med svajigt, luftigt växtsätt och mörkgrönt bladverk. Jag älskar dess enkla bronsröda blommor med den tunna guldfärgade kanten. Planterar som planta varje försommar och den får oftast sin plats bland krusbär, mynta, rosenskära, dill och jätteverbena. Tacksam i buketter, håller länge och ger verkligen en speciell touch åt arrangemanget. Det finns frön att köpa, sorten heter då "Burning Embers".






 







fredag 26 juli 2024

Den eviga köksträdgården

Det är alltid tacksamt att odla ätbart som återkommer varje år. Man kan se det som en bas. Rabarberna hör förstås dit, liksom pepparrot, sparris, gräslök, timjan, oregano, myntor och glöm för all del inte libstickan. 

Jordärtsskockor förstås (bilden ovan), de är som trogna kamrater. Kan visserligen behöva kompletteras med några nya knölar ibland, men annars är ordentlig gödning sensommar och tidig höst det som krävs. 

Andra återkommande och ätbara växter som man kanske inte tänker på är sandsenap som påminner om rucola, ängssyra, piplök, strandkål, rankspenat m fl. Flerårigt betyder oftast mycket smak och högt näringsinnehåll. Bra grödor att blanda med de mildare ettåriga salladssorterna. Pröva! För det är alltid roligt med någonting nytt. 









torsdag 18 juli 2024

Högsommar


Vid den här tiden varje år brukar det nästan kännas som bäst. En hel del av sommarens alla måsten är avklarade och nu infaller ett efterlängtat lugn. Det finns plötsligt tid att njuta och kanske inte bry sig så mycket om alla föresatser. Nej, allt ogräs är inte rensat, alla utflykter man planerat blir inte av denna sommar heller, men vad gör det? För det viktigaste har man faktiskt hunnit göra och nu återstår vila, avkoppling och att äntligen få läsa böckerna som ligger på hög och väntar. Jätteverbena och krondill vajar så fint för vinden i den svenska högsommaren.








söndag 14 juli 2024

Sommarkänsla på Strandvägen


Ett sekel har gått sedan Estrid Ericson grundade Svenskt Tenn. Första åren låg butiken på Smålandsgatan i Stockholm och sålde tennföremål av kända formgivare som Nils Fougstedt, Björn Trägårdh och Anna Petrus. 
Rörelsen växte snabbt och flyttade redan efter några år till Strandvägen där butiken fortfarande ligger, numera till ytan betydligt större och tennet är alltjämt en viktig del av sortimentet. Men det kom att bli så mycket mer. 
Mötet med den österrikiske arkitekten Josef Frank var avgörande. Hans stilrena möbler i vackra träslag med noga utvalda mässingsbeslag och inte minst kretongmönstren med motiv från växtriket tilltalade Estrids sinne för estetik. Allt passade hennes personliga stil som formgivare och inredare. 
100-årsjubileet firas bland annat med en sommarutställning i butiken. Där visas för första gången Franks mönster "Träd i blom" från senare delen av 1930-talet. Temat är livets träd, en överdådig och härlig linnekretong i somrig färgskala med gröna och rosaröda toner. 














måndag 8 juli 2024

Blommande solitär


En alldeles speciell blommande buske med upprätt vasformigt växtsätt och fullkomligt översållad av vita blommor - ja, man blir hänförd! Jag talar förstås om kinesisk blomsterkornell, Cornus kousa var. chinensis. Kan komma att bli flera meter hög och lika bred om förutsättningarna är de rätta. Trivs i väldränerad jord i sol till halvskugga och i skyddat läge i zon 1 eller 2. Blommar i juni, här fotograferad i trädgårdsföreningens vackra park i Göteborg.









tisdag 2 juli 2024

Odlandets fröjder


Det är onekligen härliga dagar ute på kolonin, allting växer och frodas. Regnet som kom gjorde gott. Jordgubbar skördas, olika salladssorter liksom rädisor sås på nytt. Dillen är nästan majestätisk och vitlöken ska skördas om ett par veckor. Squashen levererar men av jättevallmon är endast de visserligen dekorativa frökapslarna kvar. 
Honungsrosen som täcker pergolan är fortfarande överdådig. Perenner som daggkåpa, praktlysing, stjärnflocka, klöver och kransveronika blommar för fullt. Snart också lavendeln. Ja, det är frågan om detta ändå inte är bästa tiden.

Rabarber finns fortfarande att skörda.

Squashen blommar och har dessutom redan levererat.

Det ser lovande ut med vitlöken.

Dillen fin och frodig.

Plocksallat Cavendish och italiensk rucola.

Jättevallmons frökapslar pryder sin plats i rabatten.

Humlen tar sina egna vägar.