Carl Eldh (1873–1954) var en av Sveriges mest framstående skulptörer. Hans forna ateljé och trädgård i Bellevueparken i Stockholm är numera museum med nära femhundra skisser och gjutmodeller. Igenkännandets glädje är påtaglig - skulpturen ”Ungdom” som står utanför Liseberg i Göteborg känner många igen, likaså konstverken som föreställer August Strindberg, det kraftfulla Brantingmonumentet på Norra Bantorget och andra verk i det offentliga rummet.
När Du lämnar trafikkarusellen vid Roslagstull befinner du dig plötsligt i en annan värld, staden tycks avlägsen. Här möter vi en grönskande idyll och även Carl Eldhs ateljé är omgiven av en prunkande trädgård som en gång anlades av hustrun Elise, senare bevarad av dottern Brita som var museets intendent i många år.
Ateljéträdgården med omsorgsfullt utplacerade konstverk har delvis karaktären av naturtomt men med planterade buskar, lökväxter och perenner. När jag var där en dag i juni blommade bland annat rhododendron, iris och allium, liksom de gula dagliljor som lär ha planterats av Elise.
Ateljén ritades av Ragnar Östberg 1919 och uppfördes på beställning av Carl Eldh för att uppfylla hans behov av utrymme och ljusinsläpp. Det blev en både praktisk, ovanlig och vacker byggnad. Som besökare njuter man av att gå omkring i rummen där trädgården utanför alltid är närvarande tack vare de stora fönstren.
Entrén med en liten museishop och garderob är gestaltad av Beata Heuman, Londonbaserad inredningsdesigner som smakfullt uppdaterat det utrymme som besökaren först möter. Öppettider under sommaren tisdag-söndag kl.12.00-16.00, stängt midsommarafton.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar