fredag 28 juni 2024

Tusen trädgårdar

På söndag 30 juni kl. 10.00-17.00 är det dags igen för Tusen Trädgårdar - ett återkommande event i regi av Riksförbundet Svensk Trädgård. Vartannat år bjuds vi på detta fantastiska tillfälle att besöka privata trädgårdar i hela landet, även koloniområden, visningsträdgårdar och andra gröna rum visas. Det blir massor av trädgårdsprat, odlarglädje och inspiration. Missa inte detta!

Läs mer på https://svensktradgard.se/aktiviteter/tusen-tradgardar/ och se vad som kan finnas i just din närhet.














söndag 23 juni 2024

Millfield Rose

Detta är min alllra senaste förälskelse. En helt oemotståndlig rosenknoppspelargon i läckert rosa som påminner om jordgubbsglass. Dessutom blommar den med stora, riktigt maffiga blommor. Millfield Rose räknas som en hybridhängpelargon med både utbrett och upprätt växtsätt. Den är kraftigväxande men eftersom det är en viss tyngd i grenarna stöttar jag med blompinnar för att de inte ska knäckas.







måndag 10 juni 2024

Ett besök i Bellevue


Carl Eldh (1873–1954) var en av Sveriges mest framstående skulptörer. Hans forna ateljé och trädgård i Bellevueparken i Stockholm är numera museum med nära femhundra skisser och gjutmodeller. Igenkännandets glädje är påtaglig - skulpturen ”Ungdom” som står utanför Liseberg i Göteborg känner många igen, likaså konstverken som föreställer August Strindberg, det kraftfulla Brantingmonumentet på Norra Bantorget och andra verk i det offentliga rummet.

När Du lämnar trafikkarusellen vid Roslagstull befinner du dig plötsligt i en annan värld, staden tycks avlägsen. Här möter vi en grönskande idyll och även Carl Eldhs ateljé är omgiven av en prunkande trädgård som en gång anlades av hustrun Elise, senare bevarad av dottern Brita som var museets intendent i många år. 
Ateljéträdgården med omsorgsfullt utplacerade konstverk har delvis karaktären av naturtomt men med planterade buskar, lökväxter och perenner. När jag var där en dag i juni blommade bland annat rhododendron, iris och allium, liksom de gula dagliljor som lär ha planterats av Elise. 

Ateljén ritades av Ragnar Östberg 1919 och uppfördes på beställning av Carl Eldh för att uppfylla hans behov av utrymme och ljusinsläpp. Det blev en både praktisk, ovanlig och vacker byggnad. Som besökare njuter man av att gå omkring i rummen där trädgården utanför alltid är närvarande tack vare de stora fönstren. 
Entrén med en liten museishop och garderob är gestaltad av Beata Heuman, Londonbaserad inredningsdesigner som smakfullt uppdaterat det utrymme som besökaren först möter. Öppettider under sommaren tisdag-söndag kl.12.00-16.00, stängt midsommarafton.


















tisdag 4 juni 2024

Morgonstjärna

Denna alldeles kritvita sötnos blommar nu för fullt ute på kolonin. Morgonstjärnan, Ornithogalum umbellatum, dyker upp så här i början av juni och har även de mest förtjusande grönvita knoppar. Den sprider sig välvilligt om den trivs. Lökarna sätts på hösten i skyddat, soligt och väldränerat läge och kan drivas upp i stora delar av landet, härdigheten är god. Så väl värt att pröva!