fredag 16 februari 2024

Vårens budbärare


När snödropparna dyker upp är det vårvinter och lyckan är total, särskilt efter en vinter som denna. Varje år inser man att man nog borde ha planterat fler snödroppar... Det går helt enkelt inte att få för många. 
Snarare bör man istället unna sig att tränga djupare in i snödroppssläktet som är ett växtsläkte inom familjen amaryllisväxter. Varför inte börja med att läsa Gunnel Carlsons bok "Snödroppar - en galantofil kärlekshistoria"?

Den vanliga klassiska sorten, Galanthus nivalis, brukar inte vara så svår att lyckas med. Och skulle man hitta dem "in the green", alltså redan uppdrivna med gröna blad, går det ännu lättare. Men det finns rariteter som kan vara lite knepigare att etablera. En snödroppe är alltså inte nödvändigtvis vilken snödroppe som helst. Det finns samlare, galantofiler, vilket indikerar att snödropssläktet är stort. 

Snödroppen växer vild i bland annat Medelhavsområdet och via Turkiet till Kaukasus. Här hemma trivs den både i sol och vandrande skugga under träd och buskar. Jorden ska vara näringsrik och fuktig men väldränerad. Om snödroppen trivs på sin plats kan den sprida sig och med tiden bilda en vit matta och vem önskar sig inte det?








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar