tisdag 30 januari 2024

Miniatyrer

 
Små munblåsta vaser, minivaser, lockar förstås. Dessa känns lite tunga och gedigna, står säkert stadigt. Finns i tre modeller i klarglas, ett par av dem även i bruntonat eller rosa, design Mimmi Blomqvist för Kosta Boda. De har fått namnet Kappa som kommer av den glasbubbla, även kallad kappa, som bildas ovanpå formen vid tillverkningen.

Foto: Kosta Boda















lördag 27 januari 2024

Slitstarkt

Trevlig nyhet för alla Morris-älskare (dit jag och många andra hör) - en del av de klassiska mönstren finns nu i en kvalitet som klarar utomhusbruk - UV-beständiga, vattentåliga och avtorkningsbara. De naturalistiska mönstren har helt enkelt återbördats till den miljö där William Morris en gång hämtade inspirationen. Passar till kuddar, dukar, dynor etc. 

Foto: Morris & Co/Bergo. 









onsdag 24 januari 2024

Papperskonst


Cecilia Levy gör de underbaraste blommor och växter av urrivna papperssidor från gamla böcker. Tala om återanvändning! Med tapetklister och papiermaché-teknik skapas dekorativa konstföremål. Ibland används brunt returpapper och formen hämtas från bruksföremål som koppar och kannor. Men ofta kommer inspirationen från växtriket. Från början var Cecilia grafisk formgivare och bokbindare, men numera är hon även konstnär och under året aktuell bl a på Tumba Bruksmuseum och Kisa utställningshall. 
Finns representerad hos Konsthantverkarna i Stockholm.







torsdag 18 januari 2024

Odla som Claus Dalby


Den danske trädgårdsinspiratören Claus Dalby är känd för sina krukodlingar i de mest träffsäkra färgsammansättningar.
Något Weibulls har nappat på och i samarbete med Claus Dalby har man nu tagit fram en kollektion blomsterfröer i fyra färggrupper med sommarblommor som passar tillsammans - En lila oas, Skimrande afton, Rosa drömmar och Nattens ljus. 
Det är allt från rosenskära, luktärt och flox till klockranka, prydnadsgräs, aster m fl. Och givetvis i färgskalor som är typiska för denne blomsterikon. Visst blir man sugen men svårt att välja. Ovan "En lila oas" som sägs skapa ro och avkoppling och nedan "Nattens ljus" i vitt, grönt och gult för ett drömlikt skimmer.
Läs mer om Claus Dalby på weibulls.com och clausdalby.dk.


Foto: Weibulls







torsdag 11 januari 2024

Tulpanpremiär


Så är det äntligen dags för årets tulpanpremiär. Den 15 januari firas Tulpanens dag. Förvisso säljs tulpaner en stor del av året men det är nu det börjar på allvar. En övervägande del säljs från januari till april. 
Vi är storkonsumenter, ca 150 miljoner tulpaner odlas i Sverige 2024 - onekligen en imponerande siffra. En anledning till den enorma produktionen är inte enbart att vi älskar tulpaner. De inplastade buntarna finns helt enkelt där vi oftast handlar. I mataffären, på bensinmacken eller i närbutiken. 

Här kommer kloka råd från Blomsterfrämjandet om hur du bör göra med tulpanerna för att de ska hålla länge:
Ta en vass kniv och skär av ca 1 cm av stjälkarna. 
Sätt buketten med förpackningen kvar i en vas med kallt vatten. 
Efter ca 1 timme tas förpackningen bort. 
Se till att det alltid finns vatten i vasen.

Och så glöm inte att blanda in kvistar - det blir alltid lika fint och det spelar inte så stor roll vad det är. Plocka in av det du har och hittar i trädgården.

Lek med färg och blanda även sorter om du har möjlighet. 









fredag 5 januari 2024

Fröer, fröer, fröer

Beställa fröer är en kär sysselsättning så här i början av året. Nyheterna har kommit och det är läge att drömma sig bort när snön yr och det blåser hårda vindar här i havsbandet. Våren känns avlägsen men det är alltid lika roligt att botanisera och tänka ut vad man ska satsa på. 

Nu handlar det om att odla ätbart. Till det jag alltid beställer hör spenat av sorten "Matador",  vanlig plocksallat liksom italiensk ruccola. Det är själv basen när det gäller bladgrönt som  odlas i mina pallkragar. Dessutom är det sådant som kan vintersås. Sedan kan vad som helst hända. I år har jag redan fallit för vackra blad som vinröd salladssenap "Crimon Red" och rubinröd plocksallat "Cavendish". Vackra bataviasallaten "Kiari" (bilden ovan) har jag odlat i flera år.

Asiatiska bladgrönsaker som komatsuna och mizunakål är också användbara och roliga att odla. Palmkål "Nero di Toscana" är förstås ett måste! En vackert strimmig squash tänker jag nog också satsa på, den heter "Verte Non Coureuse d´Italie". Rädisor - där väljer jag helst "De 18 jours" - tidiga, snabbväxande och avlånga med vit spets. Jättegoda!

Svarta tomater är spännande! Och tomater sår man dessutom snart och kommer därmed igång med odlandet. Sorten jag har fastnat för heter "Blackball". På balkongen odlar jag för övrigt gärna busktomaten "Tiny Tim" och körsbärstomaten "Black Cherry" som snarare är mycket mörkt röd.