torsdag 3 augusti 2023

Perennparken


Ett utmärkt utflyktsmål så här i sensommarmånaden. Perennparken i Skärholmen kan besökas flera gånger för här finns alltid växter i säsong - från vår till höst. Och det är också vad många gör, återvänder gång på gång hit till den 7 500 kvm stora parken mitt bland lågbebyggelsen i Skärholmen, inte långt alls från centrum. Man kommer enkelt hit med tunnelbanan. Parken skapades för drygt 10 av den nederländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf och Svenska Bostäders trädgårdsmästare Stefan Mattson, tidigare stadsträdgårdsmästare i Enköping där detta radarpar tidigare satt stora avtryck. 

Egentligen är det en renovering av en stor gräsmatta med gångar och upptrampade stigar, stråk som man har behållit. Jag har själv besökt parken i Skärholmen flera gånger i sommar och upplevt den i olika skepnader. Senast var den blå... Känslan är snarare en äng än en formell park och har anlagts som undervegetation till de befintliga träden -  korkträd, magnolia och bergskörsbör. Här finns ca 65 olika perenner, varav många grässorter och andra ger dekorativa fröställningar. 

Vilken lycka! tänker jag, för de boende att ha denna fantastiska utsikt över en trädgårdsanläggning som hela tiden skiftar. Här finns alltid något att vila blicken på. Och nu när augustimörkret faller tänds belysningen på kvällarna. På svenskabostäder.se finns karta över parken liksom en växtförteckning som är lämpliga att ladda ned inför besöket.

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar