söndag 24 juli 2022

Om en trädgårdspionjär

 

I nyutkomna boken "Ulla Molin: Konsten att skapa den tidlösa trädgården" ser vi det tydligt. Skribenten och trädgårdsarkitekten Ulla Molin (1909-1997) stod för tankar som förde oss in i en ny era. I förordet uttrycker journalisten Svante Öqvist det med orden "Ulla Molins tid är nu". Formklippt buxbom och idegran var återkommande teman i hennes gröna oaser. Kopplingen mellan bostad och trädgård var en av grundstenarna. Ulla tänkte i rum där hon valde bort gräsmattor, istället användes sten, grus och marktäckande växter. 

I boken, skriven av Liselotte Fritz med vackra bilder av Gabriella Dahlman, får vi möta ett antal av hennes verk som de ter sig idag inklusive henne egen trädgård på Tallgatan i Höganäs. De nuvarande ägarna vårdar ett byggnadsminne. Vi får även möta hennes namnkunniga kvinnliga nätverk, för att inte tala om trädgårdsklubben där alla medlemmar skulle ha en intressant trädgård. 

kapitlet "Skapa en trädgård i Ullas anda" får vi veta hur man gör. Jag tänker på mina drömmar och förväntningar när jag anlade den egna trädgården i skogskanten. Detta var idealet: Välj en mjuk färgskala i grönt, vitt, grått eller blått. Inramningen är viktig - sträva efter en hemlighetsfull känsla. Arbeta med romantisk murgröna och andra klätterväxter vid hus, trappräcken och spaljéer. Och till sist - glöm inte fågelbadet. 

Foto: Bokförlaget Arena






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar