onsdag 30 mars 2022

Skir växtlighet

 

Allt som oftast får växtlighet en betydande roll i modern design, som här i Bernadotte & Kylbergs soffbord för Gärsnäs. En mässingslåda, flott nedsänkt i bordsskivan, är förstås avsedd för just växter. Det kan vara något skirt eller spretigt grönt. Träslaget är masurbjörk och mässingen kommer igen diskret virad runt bordsbenen som en "strumpa". Borden finns i två olika former, rektangulär och oktagonal.









lördag 26 mars 2022

Trädgårdsmästarnas paradis



Så har det kommit ännu en bok om att odla ätbart. Denna gång är det Mästarnas Köksträdgårdar av trädgårdsjournalisten och författaren Bella Linde med vackra bilder av Lena Granefelt. Vårt sug efter råd, anvisningar och tankar kring odling tycks omättligt. I boken bjuds vi hem till de stora trädgårdsmästarnas egna trädgårdar - det är allt från slottsträdgård till kolonitäppa. 

Här möter vi bland många andra John Taylor som alla känner från Trädgårdstider tillika kolonist, Thomas Lüthi, lärare i biodynamisk odling på Skillebyholm, och Sutip Austad som odlar spännande asiatiska grönsaker till gourmetrestauranger. Trädgårdsmästarna står tillsammans för en enorm kunskapsbank och det gör boken till en riktig handbok med mängder att idéer, inspiration och handfasta tips om jordförbättring, samplantering, djupgrävning eller inte gräva alls osv.









måndag 21 mars 2022

En väldoftande älskling

Detta är min älsklingspelargon, Pelargonium x fragrans. En doftpelargon med anor från 1700-talet och som jag har haft regelbundet genom åren. Vårdat och försökt bevara länge men inte alltid lyckats och så har det så småningom kommit ett nytt exemplar i huset. Det är det som har hänt nu och den här gången ska jag verkligen ta sticklingar av den under ett tidigare skede. 

Sorten som ofta kallas muskotpelargon anses troligen vara en korsning mellan P. odoratissimum och P. exstipulatum. Båda arterna växer vilt i Sydafrika. Doften liknas gärna vid just muskot men en del anser att det snarare påminner om tall. Den har även flera andra namn som Farfarsblomma, Mors blomma, Marias blomma eller Svenskbybornas pelargon. För tveklöst var det just denna sort som stod på fönsterbrädorna i Gammelsvenskby i Ukraina och som de svenskättade kvinnorna tog med sig till Sverige 1929. Och nog är den helt förtjusande med sina små vita blommor och tuvliknande växtsätt med långa rankor. I stark kontrast till det blaffigt skrikiga som kan utmärka många zonalpelargoner. Övervintras svalt och ljust. 









måndag 14 mars 2022

Snödroppar "in the green"

Vem älskar inte snödroppar? Nog är de ljuvliga var helst de dyker upp. Det första vårtecknet som alltid överraskar oss med sitt tydliga budskap - våren är på väg! Men så självklara är de faktiskt inte, eftersom de små lökarna är känsliga för uttorkning. Det gäller att köpa dem tidigt på hösten och plantera bums. Annars kanske du aldrig får se dem blomma. Ett sätt som man gärna använder sig av i England är att på våren köpa färska lökar som planteras ut efter blomningen. En del välförsedda plantskolor i Sverige säljer dem just på det här viset i buntar och med utvecklade gröna blad. Snödroppar kan också finnas krukplanterade.









torsdag 10 mars 2022

De finaste krukorna



Dessa danska krukor i milda lertoner är de finaste - för mig är det bara så, jag återvänder alltid till dem. De är tillverkade i Toscana för Bergs Potter och är ett givet val till pelargoner, kryddväxter, myrten, olivträd - favoritväxterna med andra ord. Och som alla lerkrukor blir de vackert patinerade med tiden. Bergs Potter i Köpenhamn är ett familjeföretag som har funnits i 80 år och drivs idag av tredje generationen. 








Foto: Anna Kubel, Bergs Potter







fredag 4 mars 2022

Påsk på Strandvägen



Påsken på Svenskt Tenn är i år inspirerad av Josef Franks kretong Mille Fleurs. Tyget har inspirerat konstnären och formgivaren Natasia Wadsted att rita ett helt nytt mönster för Svenskt Tenn, "Serpentin", som även återkommer i färgglada glasägg dekorerade med band som påminner om just serpentiner. 
Alltsammans bjuder på färgglädje och vårkänslor - gissar att det är precis vad vi behöver till årets påskhelg. Dessvärre infaller påsken sent i år, vi får vänta ett bra tag men desto mer efterlängtad när den väl kommer. Årets bästa helg enligt min mening!



Ett härligt påskarrangemang, eller hur?!


Natasia Wadsteds läckra glasägg matchar Josef Franks Mille Fleurs.


På skisserna ser vi tydligt inspirationen från serpentiner.


En riktigt läcker vårduk med servetter i samma tyg och grytlapp i Mille Fleurs.



Foto: Svenskt Tenn