torsdag 27 maj 2021

"Blå blå vindar och vatten"



Blått är sommarens färg. Det är bara så det är. Alltså väljer vi gärna blått när sommarhemmet ska inredas, oavsett om det är fritidshuset eller kolonistugan, eller kanske vardagsrummet som ska få en makeover inför sommaren. Blått i alla nyanser från ljusblått till marin är självskrivna men pröva också blågrå och blålila toner. Det kan helt enkelt inte bli fel. 
Dukning ovan från Chamois.



Keramik från PotteryJo.


 Skål, Soulosofie.


Vallmo "Amazing Grey", Impecta.


Kuddar och dynor, Chamois.


Vas, Lindform.




Foto: Respektive producent







måndag 24 maj 2021

Anspråkslös skönhet

 

Nu blommar de för fullt, de vilda tulpanerna från Estland. De är så ljuvligt vackra i all sin enkelhet att det är en ren fröjd och i år är det rekord. De finns numera lite överallt på tomten. Tulipa sylvestris har en älsklighet över sig som är svår att motstå. Växer bl a på Gotland och i Skåne men mina kommer från Ormsö och inplanterades en gång på den kolonilott som idag är min. Det är en sann lycka att se dem blomma varje vår.









fredag 21 maj 2021

En ros värd att vänta på

 

Det är lätt att hänföras av den väldoftande Skedarosen som ingår i SLU:s urval av kulturväxter, Grönt Kulturarv. Många har fallit pladask, kanske är det den makalösa färgen som lockar. Därför kan det vara svårt att få tag i just den här rosen, men hos Klostra kan den beställas via nätet även om man får vara beredd på att vänta ett tag. 
Skedarosen är en svensk buskros av gammaldags slag och som man tror har rötterna i Årtesmåla i Horns socken i Östergötland där den inplanterades i början av 1900-talet. Men för övrigt är ursprunget okänt även om det finns teorier. En rejäl portion mystik omger onekligen denna åtråvärda skönhet.
Rosen, som är lågväxande, är rotäkta, blommar rikligt i juni/juli och kan även i gynnsamma lägen bindas upp och användas som klätterros.

 









tisdag 18 maj 2021

Potager på svenska

Tidigare hamnade köksträdgården gärna i ett undanskymt hörn av trädgården där den inte syntes så mycket. Men nu vill fler och fler odla grönsaker på den allra finaste platsen och väl synligt även för grannar och förbipasserande. Blandar vi dessutom ätbart med blommor så skapar vi på franskt vis härliga och frodigt fantasifulla potager. En hel massa tips och råd finns i nyutkomna boken Den blomstrande köksträdgården med underrubriken "potager på svenska". Den är skriven av Anette Nilsson som bor på gården Boäng vid Söderåsen i Skåne. 

Anette är känd för sin köksträdgård som får ett nytt färgtema varje år och det finns lyckligtvis möjligheter att besöka den. I boken delar hon generöst med sig av allt sitt kunnande från planering till anläggning av odlingskvarteren, liksom gödsling, sådd, färgsättning, sorter m m. Till all matnyttig fakta ska läggas de underbart vackra bilderna av Monika Norrby.

Utgiven av Roos&Tegnér.






torsdag 13 maj 2021

Jordgubbar till midsommar?

Jo, det finns en chans om du planterar lämplig sort i kruka. Det ska förstås vara en tidig sort som t ex Flair, Honeoye eller Rumba. Plantera i en stor kruka med bra dränering. Använd mullrik jord, gärna sandblandad. Tillsätt näring men tänk på att för mycket kväve dämpar bladtillväxten till fördel för blomningen. Placera soligt men skyddat. Vattna dagligen när plantorna blommar. Kan bli riktigt bra, så varför inte pröva?!




Foto: Annika Christensen/Blomsterfrämjandet






lördag 8 maj 2021

Sommarkänsla


 
Tänk dig att täcka väggarna med de ljuvligaste sommarblomster i milda pasteller. En intensivare känsla av sommar kan du knappast skapa i ett rum. Lyckligtvis har Svenskt Tenn i vår återlanserat Josef Franks mönster Aurora, ritat 1947 och sedan 1960-talet undangömt i Svenskt Tenns arkiv. Gissar att många nu kommer att vilja ha denna tapet i sina sommarhem, för en blomsterälskare svår att motstå.




Foto: Svenskt Tenn





onsdag 5 maj 2021

En kär vän visar sig

Pulsatilla vulgaris, backsippa på svenska men jag brukar säga pulsatilla bara för att det är ett så roligt namn på ett säkert vårtecken. I år något försenad, det har varit en kall vår, men alltid lika välkommen. Den är dekorativ och speciell. En liten låg flerårig växt som ändå tar för sig med sin vackra blåvioletta färg och ulliga bladverk. 

Ute i naturen, där den växer endast sparsamt och för övrigt är fridlyst, kan man i sällsynta fall även hitta den vita backsippan. På plantskolorna finns den i violett, vitt och rött. Mina satte jag i rabatten vid grinden för att de ska kunna möta mig när jag kommer till kolonin.