måndag 1 mars 2021

Humlors surr

 

Nu har du chansen att hjälpa forskningen. Spetsa öronen när du går ut i trädgården. Vid Lunds universitet pågår nämligen forskning kring humlors aktiviteter under våren och nu söker man din hjälp.

­– Vi vill ta reda på både när humlorna vaknar om våren i olika delar av landet, och om de väljer att leta efter mat och boplats i olika typer av miljöer, till exempel trädgårdar, parker och natur. Vi hoppas kunna förstå hur de allt tidigare och varmare vårarna påverkar dem, säger Anna Persson, forskare vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) vid Lunds universitet. Inom forskningen har man sett att just trädgårdar kan vara gynnsamma miljöer för humlor eftersom det i trädgården ofta blommar under en lång säsong. Blommande träd och buskar, som sälg, hagtorn och fruktträd är särskilt intressanta för en hungrig humla.

– Ofta upptäcker man en humledrottning på hennes dova surr, så det gäller att spetsa både öron och ögon! påpekar Anna Persson. Och om humlan sitter på en blomma kan man få ganska gott om tid att studera henne, för då är hon upptagen med att samla pollen och nektar. De första humlorna på våren är alltid drottningar eftersom de är de enda humlor som överlever vintern.

cec.lu.se/sv/ kan du läsa mer om projektet och om hur du kan lämna dina iakttagelser.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar