måndag 22 februari 2021

Små citroner gula...

 

För min del är det alltid lika svårt att motstå citronträden som nu dyker upp i blomsteraffärerna. Givetvis för frukternas och de blanka bladens skull, men också för att de ljuvligt doftande blommorna är helt enkelt oemotståndliga. Men det finns vissa problem... 

Man bör tänka på att citronträd har sin rätta plats i tropiskt och subtropiskt klimat. Jag har haft citronträd, ett antal faktiskt, och det har varit svårt att få dem att överleva en längre tid. På sommaren är det inget problem - trädet kan stå ute på en solig och skyddad plats. Det är när hösten och kylan kommer som det kan kärva. För ett torrt och varmt inomhusklimat är inte den rätta miljön. Trädet tappar blad och får lätt ohyra. Det problemet har man förstås också när man kommer hem med trädet vid den här tiden på året. Det dröjer ett bra tag innan det kan få flytta ut.

Den som har ett frostfritt inglasat uterum har däremot bättre möjligheter att sköta sitt citronträd på rätt sätt vintertid eftersom trädet kan stå både ljust och svalt. Vattna med mjukt vatten, gärna regnvatten och låt torka upp något mellan gångerna. Tillsätt citrusnäring emellanåt. Kom också ihåg att spraya bladen med mjukt vatten - extra viktigt så länge trädet förvaras inomhus. Placera det aldrig nära ett element och givetvis så ljust och svalt som det bara är möjligt med de förutsättningar som finns. Bilden är tagen på Slottsträdgården Ulriksdal.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar