torsdag 25 februari 2021

Omplantering


Måste säga att jag är väldigt förtjust i oglaserade lerkrukor i de där ljusa milda tonerna. De är så vackra till de flesta gröna växter. Inte minst till medelhavsväxter som olivträd, myrten, rosmarin... Helst använder jag de danska krukorna från familjeföretaget Bergs Potter i Köpenhamn. Men krukorna är tillverkade i Toscana och känns igen på att de på undersidan har ett nummer som anger storleken. Modellen Emilia (nedan) är en favorit liksom klassikern Copenhagen (ovan).

 












måndag 22 februari 2021

Små citroner gula...

 

För min del är det alltid lika svårt att motstå citronträden som nu dyker upp i blomsteraffärerna. Givetvis för frukternas och de blanka bladens skull, men också för att de ljuvligt doftande blommorna är helt enkelt oemotståndliga. Men det finns vissa problem... 

Man bör tänka på att citronträd har sin rätta plats i tropiskt och subtropiskt klimat. Jag har haft citronträd, ett antal faktiskt, och det har varit svårt att få dem att överleva en längre tid. På sommaren är det inget problem - trädet kan stå ute på en solig och skyddad plats. Det är när hösten och kylan kommer som det kan kärva. För ett torrt och varmt inomhusklimat är inte den rätta miljön. Trädet tappar blad och får lätt ohyra. Det problemet har man förstås också när man kommer hem med trädet vid den här tiden på året. Det dröjer ett bra tag innan det kan få flytta ut.

Den som har ett frostfritt inglasat uterum har däremot bättre möjligheter att sköta sitt citronträd på rätt sätt vintertid eftersom trädet kan stå både ljust och svalt. Vattna med mjukt vatten, gärna regnvatten och låt torka upp något mellan gångerna. Tillsätt citrusnäring emellanåt. Kom också ihåg att spraya bladen med mjukt vatten - extra viktigt så länge trädet förvaras inomhus. Placera det aldrig nära ett element och givetvis så ljust och svalt som det bara är möjligt med de förutsättningar som finns. Bilden är tagen på Slottsträdgården Ulriksdal.






torsdag 18 februari 2021

Till vårens kvistar


Aldrig någonsin kan man få för många vaser - det händer inte. De behövs i alla storlekar och former. Helst också i olika material. Vaser i klarglas är oumbärliga och dessa nya från svenska designföretaget dbkd har ett organiskt formspråk som känns lockande. Särskilt den stora, så otroligt fin till kvistar. 











måndag 15 februari 2021

Grönt kulturarv



Jag lockas av det gröna kulturarvet. Det är alltid lika spännande att se nyheterna som kommer med på SLU:s lista med växter som samlats in av Programmet för odlad mångfald, POM. 
Till våren utökas sortimentet med en sagolik bourbonros "Pipar Hans" från Västmanland, slutet av 1800-talet. 
Två vackra parklindar, "Övedskloster" och "Kristina" hör också till nyheterna. Ursprungsträdet till "Kristina" planterades vid Svartsjö slott på Färingsö av kung Gustav II Adolf ca 1630. Kanske för att hedra sin dotter, den blivande drottning Kristina. "Övedskloster" planterades vid det skånska slottet med samma namn och återfinns i den ståtliga allén från 1770-talet. 
Och så någonting helt annat, en pepparrot. Den heter "Wallen" och har odlats i Enköping sedan 1800-talet. 
På Sveriges Lantbruksuniversitets hemsida slu.se kan du läsa mer om sorterna och övriga kulturarvsväxter. Sök på "Grönt Kulturarv". Där finns även försäljningsställen.


Bourbonrosen "Pipar Hans".


Parklind "Kristina".


Parklind "Övedskloster".


Lindallén på Övedskloster.


Pepparrot från Enköping.



Foto: SLU/Peter Sandberg, Helena Verghese Borg








torsdag 11 februari 2021

"Med ögon känsliga för grönt..."



Grönt står för harmoni och balans. Grönt skapar lugn och inger hopp. Det är även växandets färg och nu när vi längtar så intensivt efter våren - varför inte omge oss med grönt? Grönt är alltid rätt. Det är tidlöst, klassiskt och en vacker bakgrund till andra färger. Ovan Danish Lawn nr. 9817 ur nya färgkartan The Nordic Edit, Farrow & Ball.


Anteckningsblock, Sköna ting/Tres PR.

Linnehandduk, Gröna Gredelina.


Köksinredning Steneby i färgen Mossa, Kvänum.

Duk Frans 145x250 cm, Åhléns.


Skål Clay 19 cm, Cervera.



Hylla Pocket i nya dovt gröna färgen Sage, String Furniture.



Chaiglas, Soulosofie/Tres PR.



Stort fat 34 cm, Sthål.





Foto: Sofi Sykfont/Tres PR och respektive producent.











söndag 7 februari 2021

Rösta på din favoritblomma


Nu ska Sveriges nationalblomma röstas fram och vi alla har chansen att påverka valet. Under sommaren 2020 fick landets botaniska regionalföreningar nominera vilda blommor till omröstningen, och nu bjuder Svenska Botaniska Föreningen in allmänheten att rösta på sin favorit. I första omgången är det ett urval på 30 blommor som man kan välja bland. 

Omröstningen pågår nu och fram till den 21 februari. Här hittar vi hästhov, mosippa, kattfot, liten blåklocka och andra välbekanta vilda arter, men också sådana som kan upplevas som mindre kända. Ovan Jungfru Marie Nycklar. 

De 10 som får flest röster går vidare till final med start 27 februari. Läs mer på nationalblomma.se. Där kan du också rösta. Den 13 mars presenteras resultatet. Spännande!


Linnea


Nattviol


Smultron


Fackelblomster





Foto: Gunnar Björndahl, Ingemar Gustafsson och Håkan Sundin








torsdag 4 februari 2021

En bedårande nyhet


En zonalpelargon med namnet Estelle har sett dagens ljus. Söt som en liten prinsessa så namnet passar perfekt. Man kan också säga att färgen för tankarna till lingon och mjölk, en något mer jordnära beskrivning. Gissar att detta blir en av årets favoriter. Sägs trivas även på fönsterbrädan men har förstås sin givna plats i solen utomhus när den tiden kommer.
Sorten är framtagen av Hörnhems plantskola utanför Kristianstad.


Foto: Blomsterfrämjandet









måndag 1 februari 2021

Blomster och bladverk

 

Tala om blomsterprakt! Snön lyser vit på taken och sommaren känns avlägsen. Nu behöver vi något att vila ögonen på som för tankarna framåt och får oss att drömma om växters kraft och frodiga grönska.

Det finns en fantastisk nordisk mönsterskatt som inte får glömmas bort och Boråstapeter bidrar med en ny kollektion Scandinavian Designers som lanseras i dagarna. Där ingår mönster tecknade av bl a Alvar Aalto, Viola Gråsten och Arne Jacobsen. Ovan Gocken Jobs fantastiska mönster "Sommar" från 1954. Kollektionen innehåller en rad mönster med både blommor och täta bladverk. 


"Hassel", design Viola Gråsten 1952.


"Kejsarkrona", textilmönster 50-tal, design Arne Jacobsen. 


"Herbarium", textilmönster design Stig Lindberg 1947.


"Fågelbo", Lisbet Jobs 1961.