torsdag 28 maj 2020

Göstas trädgård



Gösta Zetterqvist hör till de stora trädgårdsinspiratörerna. Gösta är borta sedan många år men minnena av hans gärning lever vidare inte minst i Zetas trädgård i Segeltorp. Här finns hans sommarstuga bevarad strax intill caféet liksom delar av det som en gång var hans trädgård. 

Gösta Zetterqvist var kemigraf till yrket men kom så småningom att arbeta som trädgårdsanläggare och med sin blomsterhandel. Han vurmade för den kinesiska stilen. På sommarstugetomten anlade han en trädgård med asiatiska förtecken och med inslag av både sten och vatten. Det kunde bli plantor över som Gösta satte ut vid grinden med en lapp där det stor "Lägg pengarna i lådan". Det var början till en av landets förnämsta växtbutiker som idag drivs av Victoria Skoglund. 
Mindre känd är Gösta Zetterqvists trädgård på Lisö. Delar av den flyttades på 1990-talet till Svandammsparken i Nynäshamn. Här kan man se hur han tänkte kring en Kinainspirerad trädgård med hemlighetsfulla gångar, en bäck, broar, en rhododendronskog och mängder av ovanliga träd och buskar. Idag en något tufsig anläggning måste men tyvärr säga, men här finns fortfarande en speciell atmosfär. Jag bor i närheten och går ofta hit. Jag ser det som en  ynnest, inte minst den här tiden på året när både rhododendron och magnolia blommar. 














Göstas trädgård ligger i ett hörn av Svandammsparken nära pendeltåg och gästhamn.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar