torsdag 28 maj 2020

Göstas trädgård



Gösta Zetterqvist hör till de stora trädgårdsinspiratörerna. Gösta är borta sedan många år men minnena av hans gärning lever vidare inte minst i Zetas trädgård i Segeltorp. Här finns hans sommarstuga bevarad strax intill caféet liksom delar av det som en gång var hans trädgård. 

Gösta Zetterqvist var kemigraf till yrket men kom så småningom att arbeta som trädgårdsanläggare och med sin blomsterhandel. Han vurmade för den kinesiska stilen. På sommarstugetomten anlade han en trädgård med asiatiska förtecken och med inslag av både sten och vatten. Det kunde bli plantor över som Gösta satte ut vid grinden med en lapp där det stor "Lägg pengarna i lådan". Det var början till en av landets förnämsta växtbutiker som idag drivs av Victoria Skoglund. 
Mindre känd är Gösta Zetterqvists trädgård på Lisö. Delar av den flyttades på 1990-talet till Svandammsparken i Nynäshamn. Här kan man se hur han tänkte kring en Kinainspirerad trädgård med hemlighetsfulla gångar, en bäck, broar, en rhododendronskog och mängder av ovanliga träd och buskar. Idag en något tufsig anläggning måste men tyvärr säga, men här finns fortfarande en speciell atmosfär. Jag bor i närheten och går ofta hit. Jag ser det som en  ynnest, inte minst den här tiden på året när både rhododendron och magnolia blommar. 














Göstas trädgård ligger i ett hörn av Svandammsparken nära pendeltåg och gästhamn.











lördag 23 maj 2020

Det enkla, det vackra



På kolonin blommar nu ge gula vildtulpanerna. De trivs tydligen för de sprider sig med viss fart och blir bara fler med åren. Dyker upp lite var som helst med det gör inget. Tvärtom. De är ytterst gracila och förbluffande enkla. Dessa är en gång hitförda från Estland och är av den rena arten Tulipa sylvestris.










måndag 18 maj 2020

Sätt färg på krukorna


Måla krukor är ett trevligt sommarpyssel. Här en riktigt fin inspirationsbild från engelska Farrow & Ball som är känt för sina inspirerande färgkartor och för att använda enbart naturliga pigment. 
Krukorna är målade med en utomhusfärg som finns i en mängd mjuka fina pastelltoner. Färgen finns i välsorterad fackhandel.








fredag 15 maj 2020

En hallonrosa dröm

Det här är min nya favorit som jag tänker så direkt i rabatten ute på kolonin när det blir lite varmare. En charmig fjädervallmo som inte liknar någon annan jag sett. Den heter Rose Feathers och är läckert hallonrosa med inslag av körsbärsrött. Helt enkelt oemotståndlig med sina fräckt fransade kronblad. Min tanke är att kombinera med citrongula solrosor. Det borde kunna bli riktigt fint.

Finns bl a hos Impecta fröhandel.









tisdag 12 maj 2020

Många bäckar små...


Våren kom av sig och försommaren känns minst sagt avlägsen. Istället för trädgårdsarbete sysselsätter jag mig med att samla ihop allt jag har av små glasflaskor och glasburkar. Bättre vaser finns inte och ju fler desto bättre. De är perfekta att fylla med vårlökar och de första sommarblommorna. Många tillsammans på en bricka blir alltid lika fint och effektfullt.









lördag 9 maj 2020

Blommande balkonger


I den situation som råder tycks årets semester bli en "hemester". Klokast att planera för detta och försöka göra det bästa av saken.
Alltså - nu är det dags att satsa lite extra på balkongen. Sommarblommor i överflöd skapar en blommande oas och det kan vi unna oss när vi ändå är i närheten och kan vattna regelbundet. Blommor på balkong brukar kräva mycket vatten om sommaren är solig och fin. Även en del av krukväxterna kan få flytta ut, det mår de bara bra av.
Hög tid att se över beståndet av krukor och lådor och införskaffa det som behövs. Bra jord av hög kvalitet ger bästa blomningen. De flesta sommarblommor vill ha mycket sol men om din balkong är delvis skuggig kan till exempel blomstertobak, fuchsia, begonia, murgröna och ormbunkar passa alldeles utmärkt.
Det är också fint att bygga på höjden och kanske välja åtminstone en klätterväxt som klematis, kaprifol, en fin ros...

Klätterrosen New Dawn passar bra på balkongen.

Palettblad trivs på balkongen men inte i direkt sol.

Placera blommorna på olika höjder och använd gärna loppisfynd.

Pelargoner trivs på den soliga balkongen.


Foto: Bloggaren, Hörnhems och Pelargonium for Europe/Blomsterfrämjandet.









söndag 3 maj 2020

Vårbruk


De kom först, de rara små irisarna. Nu ett par veckor senare blommar narcisser, pärlhyacinter och kungsängsliljor. Kolonin längst ner på Södertörn ligger trots närheten till havet i ett skyddat läge men ibland sveper de kyliga vindarna in över oss. Här går ändå bra att odla det mesta och att så tidigt som sent på säsongen - spenaten såddes i pallkrage för drygt en månad sedan och täcktes med fiberduk.
Nu är mycket gjort. Det är rensat, beskuret och gödslat. Den mycket stora perenna rabatten är städad. Utrustad med en vanlig häcksax och kratta går det förbluffande fort och lätt. Rensar därefter för hand lite lagom slarvigt för att avsluta med ett rejält lager kompostjord blandat med kogödsel. Påpassligt nog kom ett ordentligt regn för några dagar sedan och därmed slapp vi den tidsödande vattningen.


Vitsipporna täcker den bara marken vid häcken mot gatan.

De första rabarberna är på gång.

Den perenna rabatten innehåller växter som täcker in hela säsongen.

Full fart i rabatter och pallkragar.




Hög tid att så sallad, morötter i fina färger och så rädisor förstås.

Den milda vintern har fått vitlöken att dra i väg och visst är det lockande att skörda redan nu... Men det får vänta till juli, då har lökarna hunnit växa till sig.

Den allra första buketten med vitsippor, pärlhyacinter, narcisser och häggmispel.