lördag 28 september 2019

Hösttoner



Så har det blivit höst och ett visst lugn lägger sig över koloniområdet. Än dröjer det ett tag innan allt ska vara i ordning inför vintern. Många känner vemod men jag njuter istället av de vackra septemberdagarna och dricker kaffet utomhus när det går. 
Fortfarande finns en hel del att skörda - de sista björnbären, sallad, spenat, olika kålsorter, lök och squash förstås och så småningom är det dags för jordärtskockorna. Kryddorna måste tas till vara. Jag plockar också buketter endast "til lyst" med mynta, oregano, salvia med mera och blandar med de rosor som fortfarande blommar. 
När alla andra bär är skördade är det dags att plocka av aroniabären från häckarna. Bären läggs först i frysen för att mildra den sträva smaken. Genom att smaksätta med vanilj och eventuellt en skvätt konjak eller mörk rom får man en riktigt läcker sylt. 


Uetersener Klosterrose

Kryddörter och rosor

Aronia

Tidlösa

Grönkål

Höstanemon

Höstblommande perenner

Jordärtskockor











onsdag 25 september 2019

Fiffiga blombord

Designtorget lanserar åter igen produkter av unga designstuderande, denna gång i samarbete med eXpression Umeå. Min favorit är blombordet i två varianter, det lilla blåbetsade och det längre i oljad ek. Kan användas var för sig eller tillsammans. Bra idé att kunna bygga på höjden. Måtten gör dem dessutom verkligt lättplacerade, det större är 60x23x19 cm och pallen är 23x19 cm. Formgivaren heter Adrian Bursell och borden är tillverkade i närheten av Umeå. Lovvärt.

Lilla blå och Långa natur. Tillverkas i begränsad upplaga.










måndag 23 september 2019

Vårda dina krukor



Det är nu man ska passa på att göra den stora krukrengöringen. Dumt att vänta till våren då det är så mycket annat som ska göras. Bättre att få det gjort i samband med att krukorna töms inför vintern. Det är också trevligare att ställa in hyggligt rena krukor i förrådet. 
Töm lerkrukorna på all jord så noga som möjligt. Jag brukar sedan rengöra dem med såpa, varmt vatten och en svamp. Sköljer noga. Givetvis vill jag inte att patineringarna ska försvinna, men lyckligtvis brukar de komma tillbaka efter en tids användning. 


Foto: Affari







måndag 16 september 2019

En älsklig skönhet

Den riktigt vita kungsängsliljan Alba, Fritillaria meleagris, har blivit min absoluta favorit bland vårlökar. Den blir ca 25 cm hög och planteras inte alltför många i en liten grupp, gärna i halvskugga.
Vill du pröva så skynda dig att skaffa lökar, finns hos näthandeln. För det är nu de ska planteras. 
Andra favoriter är vita narcisser, dubbla snödroppar och så förstås - botaniska tulpaner. De är tilltalande i all sin enkelhet och sprider sig dessutom med åren. 


Kungsängslilja Alba, Klostra.











torsdag 12 september 2019

Tidlösa



Den blommar nu i min koloniträdgård - tidlösan eller nakna jungfrun som den också kallas eftersom den blommar utan blad. Blad och fruktkapslar kommer redan på våren och vissnar ner under högsommaren. Blomningen sker på hösten i september-oktober. 
Tidlösan är helt bedårande men ack så giftig. Frön, lök och blommor innehåller kolchicin som är ett mycket giftigt ämne. Men nu står den där i rabatten helt orörd och är ljuvlig att titta på när hösten för övrigt sätter sina avtryck i trädgården.













söndag 8 september 2019

September



Hösten närmar sig och snart är det dags att flytta inomhus igen... Det känns onekligen vemodigt. Men en viss uppdatering kan göra det lite lättare. Min tanke är att flytta in något av trädgårdskänslan. Växter är förstås viktiga, här plockar jag in allt som går. 
Förstärk känslan ytterligare med gröna accenter, kanske till och med en grön ton på väggarna... Torkade växter och fröställningar är tillbaka i inredningen, vi väljer doftpinnar istället för doftljus och sätter fokus på keramik i spännande former. 
Ovan foto från Lene Bjerre.



8546 Local Green, Lady.
Älskar den matta glasyren och den släta ytan, Cooee.


Keramik och gröna växter sätter hela känslan, AB Småland i Malmö.


Torkade växter och skulpturala former, Åhléns.



Handgjorda krukor med mörkgrön glasyr, Granit.



DoftpinnarJourney.




Foto: Respektive producent och bloggaren.







måndag 2 september 2019

Paradrabatten

Mynta och marktäckande rosor.

Jag kallar den min paradrabatt. Den fanns här redan när vi tog över kolonin - en imponerande stor U-formad rabatt kring ett äppelträd av sorten Alice. Här växer mängder med perenner som täcker in hela sommaren. Utmärkta snittblommor och man kan alltid plocka en blandad bukett.
Delar av rabatten har jag omformat och skapat en kryddträdgård runt de rosa rosorna som fanns där sedan tidigare. I den bakre delen står de mest högvuxna perennerna och de blommar just nu - bland annat gullboll, fleråriga höstsolros och gullris i sällskap med bland annat sköldpaddsört. Tidigare i sommar har lupiner, gulltörel, praktlysing och daggkåpa blommat, liksom riddarsporre, malva, ulleternell och i augusti även blodtopp. Man kan lugnt säga att rabatten är till ständig glädje. Den kan dessutom betraktas som lättskött. Inte minst för att plantorna har vuxit sig så stora att det inte längre finns plats för så mycket ogräs. Tala om fördel!

Den stora rabatten omger en mindre yta täckt med grus.

Lavendel, fänkål och krusbär.

Blå kransveronica blommar länge och rikligt under högsommaren.

I krukan Vadstenamynta, bredvid till vänster marockansk mynta.

Låg blommande oregano. I bakgrunden höstanemoner och mynta.

Kärleksört och gullris.

Sködpaddsörten blommar länge på hösten.