torsdag 4 april 2019

Växter - en bra medicin


Kan vi öka välbefinnandet genom att omge oss med växter? Blomsterfrämjandet som informerar om svenskodlade krukväxter har gått igenom befintlig forskning på området och menar att så tycks vara fallet.
Nya studier visar att växter i t ex en kontorsmiljö höjer trivseln, är avstressande och främjar social gemenskap. Det bör kunna överföras till hemmiljö. Forskningsresultat från Kina och Japan visar också på lägre blodtryck om man omger sig med krukväxter.
En annan studie som nyligen presenterades pekar på att boende med tillgång till växter på balkong och fönsterbräda är piggare på att ge sig ut i naturen. Man får helt enkelt en kick av sina växter. 
Redan tidigare har vi vetat att krukväxter hjälper mot torr och syrefattig luft samtidigt som de absorberar giftiga partiklar i luften via sina blad. Både blommande och gröna växter tillför luften syre genom fotosyntesen. Så ju större planta desto bättre syresättning. Samtidigt tillförs fuktighet. Bäst luftfuktare är växter som kräver mycket vatten. 
Med andra ord - växter i inredningen är ett vinnande koncept. Det visste vi förstås redan men ändå. Ett trivsamt pyssel är det förvisso och de estetiska värdena får vi på köpet.

Bilden ovan är tagen hos inredningsbutiken Geijersgatan 53 i Malmö.







 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar