lördag 10 november 2018

Julstämning på Hallwylska



Idag börjar årets julutställning "Krakows krubbor" på Hallwylska museet. Det är glittrande, färgstarkt, fantasieggande och något alldeles extra. Det religiösa inslaget är förstås centralt men samtidigt bjuder krubborna på så mycket mer. Det är ett Krakow i miniatyr med torn och spiror, lökformade kupoler, vackra portar och kolonner. 
Det är också en lektion i stadens historia, arkitektur och kända legender som Waweldraken och trumpetaren. De första krubborna kom till Polen redan på 1200-talet dit de fördes av franciskanermunkar. På 1800-talet grundades ett nytt skrå, krubbtillverkare och varje år sedan 1937 arrangeras en tävling om att göra den vackraste krubban. 
De inspireras ofta av Krakows kyrkor, det kan vara ett brokigt folkliv och även humoristiska inslag. Men det är inte guld allt som glimmar som bekant, krubborna är tillverkade av enkla material som plywood och stanniol. Klart inspirerande! 
Ett 30-tal krubbor visas på Hallwylska, de är utlånade av Historiska museet i Krakow. Även Ekerö kommuns Krakowkrubba med motiv från världsarven Drottningholm och Birka deltar i utställningen som pågår till den 27 januari. Missa inte!















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar