tisdag 30 oktober 2018

Ikon i nya färger

Det danska möbelföretaget Carl Hansen & Son som tillverkar Hans J Wegners ikoniska Y-stol, fyller 110 år. Företaget firar med att ge stolen 8 nya färger. Men bara från nu och fram till årets slut. 
Så den som vill förverkliga drömmen om Y-stolen och dessutom få den i en exklusiv färg har nu sin chans. Färgskalan är naturnära med bland annat röda jordtoner, havsblått, midnattsblått och skogsgrönt. Dessutom en ljusgrå nyans, Oyster Grey, som är riktigt fin.
Hans J Wegner var en mästare på stolar och många tillverkas fortfarande. Y-stolen ritades 1950. 


carlhansen.com











måndag 29 oktober 2018

Fiffigt och flexibelt

Fina hyllsystemet Lift Shelf, formgivet av Staffan Holm för Hem Design Studio, kommer nu med fler hyllplan och fler valmöjligheter. En glädjande nyhet för det är ett fiffigt system som monteras helt utan verktyg. Den största varianten omfattar 15 hyllplan. Genom att placera flera sektioner bredvid varandra kan den luftiga möbeln täcka en hel vägg. Snyggt! 













fredag 26 oktober 2018

Ny färgpalett

School House White

Brittiska färgfirman Farrow & Ball har en fantastisk färgkarta med 132 olika nyanser. I höst byts 9 av dem ut mot lika många helt nya kulörer. Bland annat en vacker varmvit nyans (ovan), en starkt rosa och en riktigt djupröd och så dessa mjukt mättade som visas nedan. Lätta att kombinera med andra färger och fullkomligt tidlösa, som så ofta när det handlar om den engelska inredningsstilen. Färgerna är vattenbaserade och finns i den välsorterade fackhandeln.


Treron
Sulking Room Pink
De Nimes










tisdag 23 oktober 2018

Opp Amaryllis!


Nu är det hög tid att införskaffa amaryllislökar. Det kan ta 6-8 veckor att driva fram dem, så vill man ha blommande amaryllis i december - ja, då är det dags nu. 
Välj en stor fin lök ordentligt märkt med sort. Den kan kosta en slant men då bör du kunna räkna med att få minst två stänglar med många klockor. En sådan lök kan också vara värd att spara.
Plantera i en kruka som är något större än löken, det bör vara 2-3 cm mellan lök och krukans kant. Lägg ett lager lecakulor i botten och fyll på med vanlig blomjord. Vattna igenom och ställ krukan ljust i rumstemperatur. När blomstängeln kommit upp en bit kan du vattna igen liksom när knoppen börjar slå ut. Om stängeln blir hög och ranglig kan du stötta med blompinne eller kvistar. 

Foto: Lina Arvidsson/Blomsterfrämjandet.








lördag 20 oktober 2018

Rustik känsla


Nu är hösten här, det går inte längre att prata bort detta faktum. Mörkret faller, temperaturen faller och det är hög tid att bona in sig. Tända mängder med ljus och laga härliga middagar med viltkött, svamp och rotfrukter. Kanske rosta kastanjer...
Så får det bli. Och dags att plocka fram gjutjärnsgrytan, vässa knivarna och försöka omge sig med de där outslitliga tingen som varar år efter år. Idel naturmaterial och klassiska former och snitt. Bra grejor helt enkelt. (Till höger gryta från Vikingsun.)


Paradisverkstaden

Axlings linne

Potteryjo

Gröna Gredelina
Lovely linen

Fiskars









onsdag 17 oktober 2018

NM&




Under renoveringen av Nationalmuseum startades designprojektet NM&. Ett stort antal formgivare tillsammans med producenter har skapat produkter till inredningen av restaurangen. Det handlar om möbler, armaturer och föremål till det dukade bordet. Tidigare har jag skrivit om de rostfria besticken. Här kommer både servis, glas och linne som goda exempel på nutida design med alla möjligheter i världen att leva riktigt länge. Ovan stolen "Atelier Chair", TAF Studio/Artek.



"Unda", Matti Klenell/Design House Stockholm.

"Husets linne", Jakob Solgren/Klässbols linneväveri.

"Sand", Carina Seth Andersson/Design House Stockholm.

Den stora ljuskronan.

Foto: Nationalmuseum








måndag 15 oktober 2018

Årets perenn 2019

Höstmörkret faller över oss och trädgårdssäsongen går mot sitt slut. Men varför inte fundera över vad som kan vara värt att satsa på till våren, när trädgården väcks till liv igen. Kanske årets perenn som nyligen utsågs av Perennagruppen. 
Valet föll den här gången på purpurmejram. Den är väldoftande och dekorativ med sina små purpurfärgade blad som senare blir mörkgröna. Blommar länge i violetta/rosa toner, därtill uppskattas den av pollinerande insekter. Kan användas som marktäckare men också fin att sätta i en kruka. 
Vad är då Perennagruppen? Jo, en sammanslutning för landets kommersiella odlare av perenner och som är anslutna till Gröna Näringens Riksorganisation, GRO.











lördag 13 oktober 2018

Återinvigning NM



Idag öppnar Nationalmuseum äntligen portarna efter den långa och genomgripande renoveringen. Som jag har längtat efter att åter få besöka mitt favoritmuseum alla kategorier. Det ska bli så spännande att se resultatet. Ser fram emot att möta de arkitektoniska lösningarna, att få se konsten i dagsljus - och inte minst den nya färgsättningen förstås. Självklart är jag också nyfiken på all ny design, det återkommer jag till senare. 











foto: Nationalmuseum/Bruno Ehrs m fl fotografer









torsdag 11 oktober 2018

Naturnära 2

Från japanska Muji kommer denna celadongröna teservis som känns tidlös med sitt enkla rena formspråk och så den vackra färgen. Alla rätt med andra ord och passar nu när hösten trillar över oss och en kanna te lockar efter promenaden. Fint presenterad på träbricka och med träbestick dessutom.











tisdag 9 oktober 2018

Naturnära 1

Norrgavel har alltid satsat på hållbarhet i design och materialval. Deras linnekollektion är ett  tecken på detta. 100 procent rent linne som förtvättats för att få den rätta känslan. Tänk på att linne är hållbart, vackert och behagligt. Jag som både älskar linne och alla gröna toner faller förstås för höstens nya färg petrol, alltså en blågrön nyans på överkast, bäddprogram, frotté och bordslinne. 














söndag 7 oktober 2018

Färgsprakande på Strandvägen

 


Om du känner för en riktig färginjektion - eller att du kanske själv borde våga lite mer - bege dig till Svenskt Tenn på Strandvägen och låt dig inspireras. Här pågår "Utställningen 85" till minne av Josef Frank som för just 85 år sedan kom till Sverige på flykt undan de antisemitiska strömningar som präglade Österrike. I Stockholm inledde han det fruktbara designsamarbetet med Estrid Ericson på Svenskt Tenn.
Färg var ett viktigt inslag i formgivaren och arkitekten Josef Franks mönstervärld. I utställningen bygger man vidare på det temat och visar samtidigt exempel ur hans möbelproduktion. Det är färgsprakande och dekorativt. Utställningen omfattar även konst av Isaac Grünewald, Vera Nilsson, Georg Pauli m fl.






Utställningen pågår t o m 28 oktober.









torsdag 4 oktober 2018

80-talsretro

Ikea som firar 75 årsjubileum passar på att blicka tillbaka och lanserar en tillfällig kollektion med gamla favoriter från 70- och 80-talen. Det är färgstarkt och lekfullt, piggt skulle man kunna säga. Till exempel har Klippan, den robusta soffan från 1980 fått en ny klädsel i rött, blått eller knallgult. Här tillsammans med ett par andra delar av retrokollektionen - Åsa Grays runda matta med kort lugg och kuddfodral Mosaikblad. 

Foto: ikea.se







onsdag 3 oktober 2018

Höst på kolonin



Så kom då hösten. Det gick fort. Den första frosten har satt sina spår. Nog känns det vemodigt när skratten lägger sig och husen börjar bommas igen i vår koloniby. Men än finns det saker att göra. Ett och annat projekt återstår och så de vanliga höstsysslorna - täcka rosor, gödsla, förbereda inför vintern. De sista tomaterna är skördade men det finns kål och squash kvar. Och jordärtskockorna kan snart grävas upp. 
Kaffet dricker vi inomhus, vilket känns ovant efter den långa varma sommaren då vi helst har suttit i vår pergola. Sommaren tycks redan avlägsen och jag roar mig med att planera vilka nya grödor jag ska våga satsa på till våren. Något jag inte lär vara ensam om. Det är så vi trädgårdsmänniskor överlever tills det åter är dags att sätta spaden i jorden.



Den stora rabatten har bestämt sig för att ta höst. Men inte rosorna!

 Klätterrosen har mängder med knoppar. Håller tummarna för att de ska hinna slå ut.

Krukorna har tömts på sitt innehåll och väntar på att plockas undan.

Den sista buketten.











måndag 1 oktober 2018

Mina rosor

Jag älskar rosor, de är helt enkelt oemotståndliga. Det handlar om en verklig passion. Man skulle också kunna säga att jag samlar på rosor. Det låter lite mer behärskat. Genom åren och i olika trädgårdar och till och med på den stora balkong vi hade tidigare har jag gjort mina erfarenheter. Det har handlat om allt från gammaldags doftrosor till moderna buskrosor. 
Med åren har jag blivit tämligen sparsmakad men nu känner jag för att ta ut svängarna lite mer när det gäller färger och sorter. Detta utan att glömma bort mina gamla älsklingar som fortfarande är med mig - Rose de Rescht, New Dawn och givetvis en Austinros - den vita Winchester Cathedral. De doftar ljuvligt och är remonterande precis som mina nya bekantskaper. Det gör att rosorna blommar nu i oktober. Bara en sån sak!


Floribundarosen Stockholm, rikblommande och nästan gulvit när den slagit ut.

Rabattrosen Minerva, vackert purpurfärgad med starkt, söt doft.

Winchester Cathedral doftar av honung och honung.

Den marktäckande Sommerwind med många små blommor, svag doft.


Klätterrosen Uetersener Klosterrose med pionlika blommor. Foto: Zeta.