torsdag 21 september 2017

Höst i Göstas trädgård




Gösta Zetterqvist hette mannen som grundade Zetas Trädgård i Segeltorp. Den handelsträdgård som de verkliga fantasterna allra helst vallfärdar till. Så är det bara. En institution som skapades av en man som brann för den kinesiska stilen och som senare i livet skapade en Kinainspirerad trädgård på Lisö i Sorunda socken. Den blev precis som Zeta en verklig attraktion. 
Sedan 1990-talet återfinns delar av trädgården i Svandammsparken inne i centrala Nynäshamn. Den uppfördes efter Göstas ritningar och han kunde lyckligtvis se den från sin lägenhet strax intill. 
Idag är trädgården en lummig oas men samtidigt en något bedagad skönhet. Trädgården sköts av kommunen tillsammans med Sällskapet trädgårdsamatörerna men resurserna räcker inte riktigt till. Trots det så är det fortfarande en vacker och inspirerande plats om man bara stannar upp och tar den till sig. Försommarn är fantastisk då alla rhododendron och azaleor blommar. Här finns också både exotiska och ovanliga växter, läget är skyddat och gynnsamt. 
Varje morgon besöker jag parken på hundpromenaden och njuter av den täta grönskan och de slingrande gångarna. Här följer jag årstiderna och känner mig lyckligt lottad som dagligen får ta del av en stor trädgårdsvisionärs tankar och idéer. 












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar