söndag 12 februari 2017

Drömmen om ett citronträd



Visst är det lockande med ett eget citronträd med vita ljuvligt doftande blommor och glansigt gröna blad som dessutom kan blomma och sätta frukt lite när som helst. Men hur ska man klara sitt träd i en vanlig bostad? Helst borde man ju ha ett orangeri… 
Faktum är att det varken är omöjligt eller ens särskilt svårt. Möjligen kan övervintringen bli ett problem men dit är det långt.

Placera ditt nyinköpta träd riktigt ljust inomhus tills frostrisken är över. Men aldrig direkt vid ett värmeelement, helst inte ens i närheten. Citronträdet vill ha det svalt så här års. Jag har lyckats med detta för att jag har kunnat ha en balkongdörr på glänt då och då och släppt in lite sval och fuktig luft.

Vattna rikligt med mjukt kalkfattigt vatten och låt jorden torka upp något mellan gångerna. Tillsätt särskild citrusnäring en gång i veckan under sommarhalvåret. Kom ihåg att spraya bladen med mjukt vatten, det är viktigt i den torra inomhusvärmen och minskar risken för skadedjur.

När det blir varmare ute och frostnätterna är förbi kan du flytta ut trädet först till en skuggig eller halvskuggig plats. När trädet vant sig vid utelivet flyttas det till en soligt varm men vindskyddad plats.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar