torsdag 27 mars 2025

Det ligger i luften

Hållbart, ätbart, torktåligt, vilt och naturligt - många trender i tiden på Nordiska Trädgårdar som pågår som bäst på Stockholmsmässan. Här visas det senaste och här kan besökarna ta del av mängder med intressanta föredrag - om att omfamna det vilda, odla i gemenskap, hur vi kan använda biokol, skapa torvfri jord och mycket annat matnyttigt. Men också lustfyllt om blomstrande rabatter och hur du lyckas med de ljuvliga luktärterna. 

Här finns som vanligt inspirationsutställningar, möten med spännande trädgårdsprofiler, rådgivning, workshops, trädgårdsböcker, drivor av dahliaknölar och mycket annat. Så skynda, skynda! Söndag är sista dagen. 















söndag 23 mars 2025

Tid för krukodlat

 
Tid att plantera om. Väljer helst de ljusa lerkrukorna som passar till det mesta - penséer, vårlökar, kryddväxter, olivträd med mera. (Krukorna ovan från Bergs Potter.) 
Om du har ett lagom svalt, frostfritt och ljust utrymme som t ex en isolerad veranda eller inglasad balkong är det en bra plats för medelhavsväxter som olivträd, lager, citronträd, salvia, timjan, lavendel... När det så småningom är frostfritt kan växterna flyttas ut i trädgården till ett skyddat läge i sol till halvskugga. 
Men min stora rosmarin har faktiskt klarat vintern ute på balkongen, utan inglasning. Den står där så fin och frodig efter en tämligen mild vinter. 



Foto: Bergs Potter, bloggaren







tisdag 18 mars 2025

Tulpaner i lyxklass


Papegojtulpanerna har en alldeles speciell karaktär som är allt annat än insmickrande. Istället handlar det om attityd - svulstigt, kaxigt och långt ifrån lagom. Det fiffiga är också att det räcker med endast några stycken, vilket kan vara bra nu när även tulpanerna har blivit dyrare och det här är avgjort en lyxig sort som kostar ännu lite extra. Tillsammans med några kvistar av t ex vide eller körsbär blir det ändå effektfullt så det räcker.










 
 


fredag 14 mars 2025

Ett hav av sommarblommor...

Sommarens ettåringar - de där ljuvliga raringarna som fyller ut hålen i rabatterna, som man kan fylla en pallkrage med eller rent utav ett helt trädgårdsland - det är hög tid att skaffa fröer, om man inte redan har gjort det. En del sorter kan med fördel förkultiveras nu i mars-april, kan gärna bredsås i låga plastlådor. När frostrisken är över planteras de ut. 

Till mina favoriter hör rosenskära, blomstermorot, malva, vallmo, sömntuta…och många fler växter som också insekterna kan tycka om. Men det kan vara lite olika förutsättningar beroende på sort, vilket påverkar när, var och hur de ska sås. Det handlar alltså om att läsa på påsarna. I fröfirmornas sortiment kan man även hitta färdiga fröblandningar för direktsådd. En praktisk genväg med ett givet tema. 










söndag 9 mars 2025

Årets pensé 2025

Penséer i mängder lastade på vagnar utanför mataffärer och stormarknader är ett tidigt vårtecken. För blomman anses frosttålig, vilket förstås är avgörande. Man vågar helt enkelt slå till även när SMHI varnar för minusgrader. Det värsta som kan hända är att blommorna slokar ett tag. Skulle det bli riktigt kallt är det förstås bäst att täcka med fiberduk eller helt enkelt flytta in krukan.

Påpassligt nog lanserar Mäster Grön, varumärket för svenskodlat, "Årets pensé 2025". I år den storblommiga Peach Shades i en palett av nyanser som en hel fruktskål fylld med aprikoser, persikor, nektariner, plommon… Man vågar nog påstå att blommorna är förföriska i en färgskala från ljust banangult till mörkaste violett. Varje blomma har ett eget utseende – det blir aldrig två identiska. Svårt att bara gå förbi denna speciella pensé och det är förstås det som är meningen. Tänker själv inte bjuda något större motstånd. 


Foto:@annikasnaturligating







tisdag 4 mars 2025

Intresset för odling ökar

FOR har tillsammans med Novus kartlagt fritidsodlingens verkliga omfattning i vårt land. Positiv läsning måste man säga, inte minst glädjande att hela 87 procent i åldern 18 till 84 år uppger att de har tillgång till någon form av odlingsyta utomhus. Det innebär att odla i trädgården vid bostaden/sommarstugan eller i radhustäppan, på balkongen, kolonin eller innergården bör vara ett av våra största fritidsintressen. En växande kraft med andra ord.

Under de senaste fem åren säger 38 procent att de har fått ett ökat intresse för fritidsodling och mest har det ökat i åldersgruppen 18–34 år. Undersökningen visar också att 76 procent odlar något ätbart och så många som 82 procent tycker att kunskap är avgörande för att kunna odla egen mat. Alla förstår ju innebörden av detta - att vi odlar ätbart ger goda hälsoeffekter och en gynnsam påverkan på miljön. Och att vi dessutom vill bli ännu duktigare skulle förstås öka betydelsen i en eventuell krissituation. 

(Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) är samarbetsorgan för ideella organisationer inom området fritidsodling.)