torsdag 27 februari 2025

Blomsterprakt


I väntan på sommarens blomsterhav. Känns fortfarande något avlägset men vackra planscher kan aldrig vara fel. Affischer överhuvudtaget har alltid ett berättigande - överkomliga och lätta att byta ut när man så känner. Dessa med ljuvliga växtmotiv känns välgörande i gråvädret. Finns med mängder av olika blommor - rosor, aklejor, pioner, anemoner, narcisser, dahlior osv. Från Sköna Ting.


















fredag 21 februari 2025

En rosa dröm


Tänk att azalean blommar så rikligt med de älskligaste blommor redan tidigt på året när det ännu inte finns så värst mycket ljus. 
Den påminner oss om körsbärsblom eller ibland om äppelblom - eller till och med om små ljuvliga kamelior. Svårslaget och helt oemotståndligt. Det är heller inte svårt att sköta en vårazalea. En liten skvätt vatten om dan i krukan räcker gott och väl och skulle jorden fortfarande vara våt nästa gång du tänker vattna är det bäst att vänta ytterligare en dag.  
Krukväxten behöver ingen näring under blomningsperioden men däremot ljus. Placera krukan på fönsterbrädan så länge den är knoppig och sedan en liten bit in i rummet men fortfarande ljust. Vid den här tiden på året kan man hitta de rosa- eller aprikosblommande azaleasorterna Aiko i blomsterhandeln (ovan) eller Oase de Lo (nedan).   




Foto: Blomsterfrämjandet/Marianne Wikner










tisdag 18 februari 2025

I miniformat

 
Tips för frösådden: När skotten drar i väg och blir långa och rangliga kan det här vara lösningen. Helt enkelt en minispaljé i metall. Ger bra stöd till de längsta skotten som varligt träs upp på stödet. Finns hos Søstrene Grene.










torsdag 13 februari 2025

Samlarglädje

Vildpelargoner har en särskild plats hos mig. De är lågmälda med näpna blommor men odlas nog främst för bladens skull. Pelargonium australe har jag haft i många år. Denna oförädlade sort blommar med små vita till rosa blommor på långa röda stjälkar och växer i rosettform med små rara godisdoftande blad. 

Ny för mig är vildarten Pelargonium tomentosum (bilden ovan) som doftar starkt av pepparmint när de ljusgröna och ludna bladen berörs. Blommar med ytterst små vita blommor. Växtsättet är speciellt, växten tenderar att breda ut sig på sidorna och den kan bli riktigt stor och buskig. Så långt har inte jag kommit med denna fortfarande mycket unga planta. Sägs tåla kraftig beskärning men är däremot känslig mot vatten som ger de ludna bladen bruna fläckar. Men det ska nog gå bra, spännande ska det bli att följa den.








lördag 8 februari 2025

Vårkänslor

 
Ikea kommer i dagarna med en sprudlande vår- och påskkollektionDet handlar om läckra godisfärger och dekorativa former på skålar, äggkoppar och annat. Påminner om blommans olika stadier från knopp till blomning. Fina akvarellmönster och en kombination av glas, porslin, papper och textil. 
Tjärlek släpps 14 februari och är på tillfälligt besök i varuhusen.










Foto: Ikea.com











söndag 2 februari 2025

Odlingsvärt


Tycker alltid att det är lika roligt att läsa om växterna som ingår i Grönt kulturarv. Det ger en extra dimension att veta var just den sorten härstammar från, årtal och vem som ursprungligen planterade den. Har själv en damascenerros som förekom vid banvaktarstugor i Södermanland på 1930-talet. 
"Grönt kulturarv" är ett varumärke för äldre svenska trädgårdsväxter och förvaltas av Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp (SLU). Växterna har samlats in genom programmet för odlad mångfald (POM) och finns i den nationella genbanken. Sortimentet kan man hitta i välsorterade handelsträdgårdar runt om i landet.
Bland årets nyheter finns en väldoftande bourbonros med det trevliga namnet "Farmor Selma" - bara en sådan sak! Döpt efter Selma Christiansson som växte upp i Kvibille i Halland. När hon gifte sig 1915 tog hon med sig rosen till Kvidinge i Skåne.
En annan nyhet för året är praktnävan "Sörmjöle". Namnet väcker förstås nyfikenhet och här får vi lära oss att den kommer från en by med samma namn i Västerbotten och är daterad 1946. Mer om växterna finns att läsa på https://www.slu.se/. Sök på "Grönt kulturarv".

Fjädernejlika "Timmermannens Rosa", Jämtland, 1910-talet.

Fjädernejlika "Frösön" Jämtland, runt 1900.

Praktnäva "Sörmjöle", Västerbotten, 1940-talet.


Foto: Pom/SLU