måndag 14 april 2025

Naturen inspirerar

Ikeas Stockholmskollektion som står för modern skandinavisk design lanserades första gången 1985 och har sedan utvecklats och utökats genom åren. Nu 40 år senare lanseras den åttonde upplagan med fokus på naturmaterial som massiva träslag, linne och läder liksom hantverk som handvävda ullmattor, munblåst glas och handgjorda rottingmöbler. Skogen är central i textildesignern Paulin Machados design, hennes slätvävda matta ”Stockholm 2025” med björkstammar mot en bakgrund av olika gröna nyanser är lätt att falla för. Ett stycke nordisk natur att glädjas åt när som helst, året om.














lördag 5 april 2025

Älskade lökar

Ulrika Grönlunds nya efter den uppmärksammade boken om dahlior handlar om tulpaner och narcisser. Fotografen Pernilla Bergdahls förföriska bilder förmedlar de allra ljuvligaste sorterna efter olika färgteman som narcisser i "puder, frost, aprikos och korall" eller vad sägs om tulpaner i färgskalan "mandarin, citron, aprikos, nypon och rubin"? Dessutom kapitel om historik och om odling liksom fyra inspirerande trädgårdar, bland annat drömrabatter i Slottsträdgården i Malmö och historiska tulpaner på Sofiero. Sagolikt vackert och informativt, en blivande klassiker i ämnet, gissar jag. (Bokförlaget Arena.)










tisdag 1 april 2025

Pelargon med karaktär

Årets Pelargon 2025 är stjärnpelargonen Summer Twist Rose med vackert korallrosa och säreget flikiga blommor på långa stjälkar. Ger en nästan vild karaktär. Alls ingen insmickrande företrädare för pelargonsläktet men kan nog locka nya grupper. Dessutom anses den lättskött och blommar generöst. Om man som Floristkompaniet på Norrlandsgatan träffsäkert planterar sorten i patinerade lerkrukor understryks känslan och resultatet blir långt ifrån det banala. (Årets Pelargon utses av en jury där landets odlare är representerade.)








torsdag 27 mars 2025

Det ligger i luften

Hållbart, ätbart, torktåligt, vilt och naturligt - många trender i tiden på Nordiska Trädgårdar som pågår som bäst på Stockholmsmässan. Här visas det senaste och här kan besökarna ta del av mängder med intressanta föredrag - om att omfamna det vilda, odla i gemenskap, hur vi kan använda biokol, skapa torvfri jord och mycket annat matnyttigt. Men också lustfyllt om blomstrande rabatter och hur du lyckas med de ljuvliga luktärterna. 

Här finns som vanligt inspirationsutställningar, möten med spännande trädgårdsprofiler, rådgivning, workshops, trädgårdsböcker, drivor av dahliaknölar och mycket annat. Så skynda, skynda! Söndag är sista dagen. 















söndag 23 mars 2025

Tid för krukodlat

 
Tid att plantera om. Väljer helst de ljusa lerkrukorna som passar till det mesta - penséer, vårlökar, kryddväxter, olivträd med mera. (Krukorna ovan från Bergs Potter.) 
Om du har ett lagom svalt, frostfritt och ljust utrymme som t ex en isolerad veranda eller inglasad balkong är det en bra plats för medelhavsväxter som olivträd, lager, citronträd, salvia, timjan, lavendel... När det så småningom är frostfritt kan växterna flyttas ut i trädgården till ett skyddat läge i sol till halvskugga. 
Men min stora rosmarin har faktiskt klarat vintern ute på balkongen, utan inglasning. Den står där så fin och frodig efter en tämligen mild vinter. 



Foto: Bergs Potter, bloggaren







tisdag 18 mars 2025

Tulpaner i lyxklass


Papegojtulpanerna har en alldeles speciell karaktär som är allt annat än insmickrande. Istället handlar det om attityd - svulstigt, kaxigt och långt ifrån lagom. Det fiffiga är också att det räcker med endast några stycken, vilket kan vara bra nu när även tulpanerna har blivit dyrare och det här är avgjort en lyxig sort som kostar ännu lite extra. Tillsammans med några kvistar av t ex vide eller körsbär blir det ändå effektfullt så det räcker.










 
 


fredag 14 mars 2025

Ett hav av sommarblommor...

Sommarens ettåringar - de där ljuvliga raringarna som fyller ut hålen i rabatterna, som man kan fylla en pallkrage med eller rent utav ett helt trädgårdsland - det är hög tid att skaffa fröer, om man inte redan har gjort det. En del sorter kan med fördel förkultiveras nu i mars-april, kan gärna bredsås i låga plastlådor. När frostrisken är över planteras de ut. 

Till mina favoriter hör rosenskära, blomstermorot, malva, vallmo, sömntuta…och många fler växter som också insekterna kan tycka om. Men det kan vara lite olika förutsättningar beroende på sort, vilket påverkar när, var och hur de ska sås. Det handlar alltså om att läsa på påsarna. I fröfirmornas sortiment kan man även hitta färdiga fröblandningar för direktsådd. En praktisk genväg med ett givet tema. 










söndag 9 mars 2025

Årets pensé 2025

Penséer i mängder lastade på vagnar utanför mataffärer och stormarknader är ett tidigt vårtecken. För blomman anses frosttålig, vilket förstås är avgörande. Man vågar helt enkelt slå till även när SMHI varnar för minusgrader. Det värsta som kan hända är att blommorna slokar ett tag. Skulle det bli riktigt kallt är det förstås bäst att täcka med fiberduk eller helt enkelt flytta in krukan.

Påpassligt nog lanserar Mäster Grön, varumärket för svenskodlat, "Årets pensé 2025". I år den storblommiga Peach Shades i en palett av nyanser som en hel fruktskål fylld med aprikoser, persikor, nektariner, plommon… Man vågar nog påstå att blommorna är förföriska i en färgskala från ljust banangult till mörkaste violett. Varje blomma har ett eget utseende – det blir aldrig två identiska. Svårt att bara gå förbi denna speciella pensé och det är förstås det som är meningen. Tänker själv inte bjuda något större motstånd. 


Foto:@annikasnaturligating







tisdag 4 mars 2025

Intresset för odling ökar

FOR har tillsammans med Novus kartlagt fritidsodlingens verkliga omfattning i vårt land. Positiv läsning måste man säga, inte minst glädjande att hela 87 procent i åldern 18 till 84 år uppger att de har tillgång till någon form av odlingsyta utomhus. Det innebär att odla i trädgården vid bostaden/sommarstugan eller i radhustäppan, på balkongen, kolonin eller innergården bör vara ett av våra största fritidsintressen. En växande kraft med andra ord.

Under de senaste fem åren säger 38 procent att de har fått ett ökat intresse för fritidsodling och mest har det ökat i åldersgruppen 18–34 år. Undersökningen visar också att 76 procent odlar något ätbart och så många som 82 procent tycker att kunskap är avgörande för att kunna odla egen mat. Alla förstår ju innebörden av detta - att vi odlar ätbart ger goda hälsoeffekter och en gynnsam påverkan på miljön. Och att vi dessutom vill bli ännu duktigare skulle förstås öka betydelsen i en eventuell krissituation. 

(Fritidsodlingens Riksorganisation (FOR) är samarbetsorgan för ideella organisationer inom området fritidsodling.)








torsdag 27 februari 2025

Blomsterprakt


I väntan på sommarens blomsterhav. Känns fortfarande något avlägset men vackra planscher kan aldrig vara fel. Affischer överhuvudtaget har alltid ett berättigande - överkomliga och lätta att byta ut när man så känner. Dessa med ljuvliga växtmotiv känns välgörande i gråvädret. Finns med mängder av olika blommor - rosor, aklejor, pioner, anemoner, narcisser, dahlior osv. Från Sköna Ting.


















fredag 21 februari 2025

En rosa dröm


Tänk att azalean blommar så rikligt med de älskligaste blommor redan tidigt på året när det ännu inte finns så värst mycket ljus. 
Den påminner oss om körsbärsblom eller ibland om äppelblom - eller till och med om små ljuvliga kamelior. Svårslaget och helt oemotståndligt. Det är heller inte svårt att sköta en vårazalea. En liten skvätt vatten om dan i krukan räcker gott och väl och skulle jorden fortfarande vara våt nästa gång du tänker vattna är det bäst att vänta ytterligare en dag.  
Krukväxten behöver ingen näring under blomningsperioden men däremot ljus. Placera krukan på fönsterbrädan så länge den är knoppig och sedan en liten bit in i rummet men fortfarande ljust. Vid den här tiden på året kan man hitta de rosa- eller aprikosblommande azaleasorterna Aiko i blomsterhandeln (ovan) eller Oase de Lo (nedan).   




Foto: Blomsterfrämjandet/Marianne Wikner










tisdag 18 februari 2025

I miniformat

 
Tips för frösådden: När skotten drar i väg och blir långa och rangliga kan det här vara lösningen. Helt enkelt en minispaljé i metall. Ger bra stöd till de längsta skotten som varligt träs upp på stödet. Finns hos Søstrene Grene.










torsdag 13 februari 2025

Samlarglädje

Vildpelargoner har en särskild plats hos mig. De är lågmälda med näpna blommor men odlas nog främst för bladens skull. Pelargonium australe har jag haft i många år. Denna oförädlade sort blommar med små vita till rosa blommor på långa röda stjälkar och växer i rosettform med små rara godisdoftande blad. 

Ny för mig är vildarten Pelargonium tomentosum (bilden ovan) som doftar starkt av pepparmint när de ljusgröna och ludna bladen berörs. Blommar med ytterst små vita blommor. Växtsättet är speciellt, växten tenderar att breda ut sig på sidorna och den kan bli riktigt stor och buskig. Så långt har inte jag kommit med denna fortfarande mycket unga planta. Sägs tåla kraftig beskärning men är däremot känslig mot vatten som ger de ludna bladen bruna fläckar. Men det ska nog gå bra, spännande ska det bli att följa den.








lördag 8 februari 2025

Vårkänslor

 
Ikea kommer i dagarna med en sprudlande vår- och påskkollektionDet handlar om läckra godisfärger och dekorativa former på skålar, äggkoppar och annat. Påminner om blommans olika stadier från knopp till blomning. Fina akvarellmönster och en kombination av glas, porslin, papper och textil. 
Tjärlek släpps 14 februari och är på tillfälligt besök i varuhusen.










Foto: Ikea.com











söndag 2 februari 2025

Odlingsvärt


Tycker alltid att det är lika roligt att läsa om växterna som ingår i Grönt kulturarv. Det ger en extra dimension att veta var just den sorten härstammar från, årtal och vem som ursprungligen planterade den. Har själv en damascenerros som förekom vid banvaktarstugor i Södermanland på 1930-talet. 
"Grönt kulturarv" är ett varumärke för äldre svenska trädgårdsväxter och förvaltas av Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp (SLU). Växterna har samlats in genom programmet för odlad mångfald (POM) och finns i den nationella genbanken. Sortimentet kan man hitta i välsorterade handelsträdgårdar runt om i landet.
Bland årets nyheter finns en väldoftande bourbonros med det trevliga namnet "Farmor Selma" - bara en sådan sak! Döpt efter Selma Christiansson som växte upp i Kvibille i Halland. När hon gifte sig 1915 tog hon med sig rosen till Kvidinge i Skåne.
En annan nyhet för året är praktnävan "Sörmjöle". Namnet väcker förstås nyfikenhet och här får vi lära oss att den kommer från en by med samma namn i Västerbotten och är daterad 1946. Mer om växterna finns att läsa på https://www.slu.se/. Sök på "Grönt kulturarv".

Fjädernejlika "Timmermannens Rosa", Jämtland, 1910-talet.

Fjädernejlika "Frösön" Jämtland, runt 1900.

Praktnäva "Sörmjöle", Västerbotten, 1940-talet.


Foto: Pom/SLU






tisdag 28 januari 2025

Blomstrande rum

 
Sandberg Wallpaper låter den blomstrande trädgården flytta inomhus för att när som helst skapa en sommarkänsla. I nya kollektionen Trädgården med underrubriken Blomstrande Rum är mönstren inspirerade av "bundna buketter, slingrande rabatter och vilda ängar". De botaniska mönstren är tydligt påverkade av brittiska Art&Craft-rörelsen som i slutet av 1800-talet förordade det lantliga och hantverksmässiga, liksom det rustikt genuina där trädgårdsväxter spelar en viktig roll. Resultatet? Jag skulle vilja säga att det lever väl upp till intentionerna. Det är frodigt, grönskande och ibland rent av trolskt stämningsskapande. 
(Kollektionen släpps den 25 februari.)

 







Foto & Styling: Evelina Lovisa Lind & Johanna Berglund/Sandberg Wallpaper







torsdag 23 januari 2025

Formstarkt

 
Designföretaget Hay erbjuder alltid färgstarka och intressanta bruksföremål i sitt sortiment. Det gäller även vårens nyheter där jag hittar den här läckra glasvasen som finns i flera storlekar och färger. Vill ha!
         



                   






lördag 18 januari 2025

Blicka framåt

Tid att tänka efter. Vad vill jag hitta på i min trädgård under året? Skapa nytt, så och plantera, kanske göra om, flytta på de där buskarna som jag så länge jag velat göra. Med andra ord - tid att planera och en bra början är att skaffa en rejäl anteckningsbok med många olinjerade blad som inbjuder att fylla med enkla skisser och som räcker i flera år. Jodå, inspiration kan vi förstås hämta på internet. Men att göra som vi gjorde förr när vi samlade våra idéer, klippte bilder ur tidningar, klistrade in och skrev för hand - det gör det till någonting alldeles extra!

Klövergrön skrivbok med blomsterdekor av konstnären Kajsa Hagelin, Bookbinders Design.







tisdag 14 januari 2025

Tulpanens dag


Allt är som vanligt - 15 januari är Tulpanens dag även i år. Tid för frosseri - det brukar finnas buketter att köpa till ett hyfsat pris i mataffären. Härligt att ta hem, sätta mitt på bordet och känna lite vårvibbar. Tycker om att blanda en bunt med kvistar av olika slag. Det fyller ut och ger en spännande form åt arrangemanget. Och så de vanliga råden - låt pappret eller cellofanen sitta kvar när du kommer hem. Snitta stjälkarna med en vass kniv och sätt buketten i en vas med kallt vatten. Efter en stund när tulpanerna har hunnit sugit upp vatten tar du bort pappret. Placera gärna svalt nattetid så håller de sig fina längre.


Foto: Minna Mercke Schmidt/Blomsterfrämjandet.