tisdag 18 februari 2025

I miniformat

 
Tips för frösådden: När skotten drar i väg och blir långa och rangliga kan det här vara lösningen. Helt enkelt en minispaljé i metall. Ger bra stöd till de längsta skotten som varligt träs upp på stödet. Finns hos Søstrene Grene.










torsdag 13 februari 2025

Samlarglädje

Vildpelargoner har en särskild plats hos mig. De är lågmälda med näpna blommor men odlas nog främst för bladens skull. Pelargonium australe har jag haft i många år. Denna oförädlade sort blommar med små vita till rosa blommor på långa röda stjälkar och växer i rosettform med små rara godisdoftande blad. 

Ny för mig är vildarten Pelargonium tomentosum (bilden ovan) som doftar starkt av pepparmint när de ljusgröna och ludna bladen berörs. Blommar med ytterst små vita blommor. Växtsättet är speciellt, växten tenderar att breda ut sig på sidorna och den kan bli riktigt stor och buskig. Så långt har inte jag kommit med denna fortfarande mycket unga planta. Sägs tåla kraftig beskärning men är däremot känslig mot vatten som ger de ludna bladen bruna fläckar. Men det ska nog gå bra, spännande ska det bli att följa den.








lördag 8 februari 2025

Vårkänslor

 
Ikea kommer i dagarna med en sprudlande vår- och påskkollektionDet handlar om läckra godisfärger och dekorativa former på skålar, äggkoppar och annat. Påminner om blommans olika stadier från knopp till blomning. Fina akvarellmönster och en kombination av glas, porslin, papper och textil. 
Tjärlek släpps 14 februari och är på tillfälligt besök i varuhusen.










Foto: Ikea.com











söndag 2 februari 2025

Odlingsvärt


Tycker alltid att det är lika roligt att läsa om växterna som ingår i Grönt kulturarv. Det ger en extra dimension att veta var just den sorten härstammar från, årtal och vem som ursprungligen planterade den. Har själv en damascenerros som förekom vid banvaktarstugor i Södermanland på 1930-talet. 
"Grönt kulturarv" är ett varumärke för äldre svenska trädgårdsväxter och förvaltas av Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp (SLU). Växterna har samlats in genom programmet för odlad mångfald (POM) och finns i den nationella genbanken. Sortimentet kan man hitta i välsorterade handelsträdgårdar runt om i landet.
Bland årets nyheter finns en väldoftande bourbonros med det trevliga namnet "Farmor Selma" - bara en sådan sak! Döpt efter Selma Christiansson som växte upp i Kvibille i Halland. När hon gifte sig 1915 tog hon med sig rosen till Kvidinge i Skåne.
En annan nyhet för året är praktnävan "Sörmjöle". Namnet väcker förstås nyfikenhet och här får vi lära oss att den kommer från en by med samma namn i Västerbotten och är daterad 1946. Mer om växterna finns att läsa på https://www.slu.se/. Sök på "Grönt kulturarv".

Fjädernejlika "Timmermannens Rosa", Jämtland, 1910-talet.

Fjädernejlika "Frösön" Jämtland, runt 1900.

Praktnäva "Sörmjöle", Västerbotten, 1940-talet.


Foto: Pom/SLU






tisdag 28 januari 2025

Blomstrande rum

 
Sandberg Wallpaper låter den blomstrande trädgården flytta inomhus för att när som helst skapa en sommarkänsla. I nya kollektionen Trädgården med underrubriken Blomstrande Rum är mönstren inspirerade av "bundna buketter, slingrande rabatter och vilda ängar". De botaniska mönstren är tydligt påverkade av brittiska Art&Craft-rörelsen som i slutet av 1800-talet förordade det lantliga och hantverksmässiga, liksom det rustikt genuina där trädgårdsväxter spelar en viktig roll. Resultatet? Jag skulle vilja säga att det lever väl upp till intentionerna. Det är frodigt, grönskande och ibland rent av trolskt stämningsskapande. 
(Kollektionen släpps den 25 februari.)

 







Foto & Styling: Evelina Lovisa Lind & Johanna Berglund/Sandberg Wallpaper







torsdag 23 januari 2025

Formstarkt

 
Designföretaget Hay erbjuder alltid färgstarka och intressanta bruksföremål i sitt sortiment. Det gäller även vårens nyheter där jag hittar den här läckra glasvasen som finns i flera storlekar och färger. Vill ha!
         



                   






lördag 18 januari 2025

Blicka framåt

Tid att tänka efter. Vad vill jag hitta på i min trädgård under året? Skapa nytt, så och plantera, kanske göra om, flytta på de där buskarna som jag så länge jag velat göra. Med andra ord - tid att planera och en bra början är att skaffa en rejäl anteckningsbok med många olinjerade blad som inbjuder att fylla med enkla skisser och som räcker i flera år. Jodå, inspiration kan vi förstås hämta på internet. Men att göra som vi gjorde förr när vi samlade våra idéer, klippte bilder ur tidningar, klistrade in och skrev för hand - det gör det till någonting alldeles extra!

Klövergrön skrivbok med blomsterdekor av konstnären Kajsa Hagelin, Bookbinders Design.







tisdag 14 januari 2025

Tulpanens dag


Allt är som vanligt - 15 januari är Tulpanens dag även i år. Tid för frosseri - det brukar finnas buketter att köpa till ett hyfsat pris i mataffären. Härligt att ta hem, sätta mitt på bordet och känna lite vårvibbar. Tycker om att blanda en bunt med kvistar av olika slag. Det fyller ut och ger en spännande form åt arrangemanget. Och så de vanliga råden - låt pappret eller cellofanen sitta kvar när du kommer hem. Snitta stjälkarna med en vass kniv och sätt buketten i en vas med kallt vatten. Efter en stund när tulpanerna har hunnit sugit upp vatten tar du bort pappret. Placera gärna svalt nattetid så håller de sig fina längre.


Foto: Minna Mercke Schmidt/Blomsterfrämjandet.







torsdag 9 januari 2025

Startskottet

Nytt år betyder förstås starten på ett nytt odlingsår, något vi trädgårdsnördar går igång på. Redan på nyårsdagen beställde jag mina fröer, givetvis efter att först ha inventerat vad som finns kvar i påsarna från förra året. Utöver det vanliga som alltid behövs och det som sås tidigt blev det en del bladgrönt för kommande behov. Sorter med vackra blad och lite färg stod högst upp på önskelistan. Det blev en för mig ny spenatsort ”Red Tabby”, oemotståndlig mangold ”Rhubarb Chard”, plocksallat ”Amerikanischer Brauner”, en riktigt mörkröd bladmynta ”Röd Shiso” och en stilig huvudsallat med namnet ”Merveille des quartre saisons”. 







lördag 4 januari 2025

Stilfullt


Rörstrand kompletterar klassiska Swedish Grace med vaser och blomkrukor - och det är precis som det ska vara. Louise Adelborgs 1700-talsinspirerade finservis från slutet av 1920-talet (då den kallades Nationalservisen) är alltid värd att lyftas fram. Nytillskotten som är formgivna av Anna Lerinder har samma mönster som ursprunget - den välbekanta och tidlösa dekoren av veteax i relief. Materialet är fältspatsporslin och såväl vas som blomkruka finns i en större och en mindre variant. Färgskalan är finstämd med namn som Dimma, Is och Snö. 



Foto: Rörstrand