lördag 31 augusti 2024

I follow the sun

Rinko Kawauchi

Solrosorna har snart blommat över i våra trädgårdar men den som helt enkelt inte kan få nog bör bege sig till Artipelag utanför Stockholm och se pågående utställningen - "I follow the sun - Solrosor i konsten 1889 - 2024". Målningar, foton och skulpturer fyller flera stora salar med solrosor. Det bjuder på en härlig känsla, jag lovar! Konstnärerna som valt att avbilda denna älskade blomma är bland annat Carl Larsson, Lena Cronqvist, Michael Ancher, Fernand Léger, Bror Hjorth och Klara Kristalova. Utställningen pågår ända fram till 5 januari så missa inte detta.









tisdag 27 augusti 2024

Öppet hus på kolonin

Nu får jag äntligen bjuda in till ett EVENT - vi ska nämligen ha öppet hus i min koloniförening nu på lördag 31 augusti kl. 11-15. Det blir öppna trädgårdar, loppis, guidad rundvandring, försäljning av produkter från våra trädgårdar m m. Dessutom café med hembakat och våfflor i vårt stora tält.

Adressen är Kalvö Kolonibyväg 1 i Nynäshamn. Parkering finns liksom kartor över området. Jag är på plats och visar min lott B04. Välkomna!













lördag 24 augusti 2024

Svensk-japansk design


Inspirationen från hans favorit Stig Lindberg märks allt men den japanske designern Makoto Kagoshima har sitt eget uttryck, modernt med viss retrokänsla. Han har formgivit Gustavsberg Porslinsfabriks nya frukostservis MAJ i benporslin. Tekoppen är täckt med blommor och fatet har en bård av mindre blad, detaljrikt och exakt tecknat. Assietten utan bräm kantas av en blomsterbård, alltsammans i mjuka samstämmiga grå, gröna och lila toner. Blommigt på rätt sätt och alls inte sött! 









onsdag 21 augusti 2024

Brokigt och eftersökt


Har du också fastnat för brokbladiga växter, de som har sk variegerade blad? Det är mutationer som ger de spännande effekterna i olika färgkombinationer inklusive läckert rosa eller vinrött. Det vitbrokiga är vanligt vare sig det är trädgårdsväxter som kornell, hosta, äppelmynta m fl eller krukväxter som bildens hibiskus eller monstera, gullranka, pelargon… 

Brokigheten står för variation oavsett det handlar om rabatten eller fönsterbrädan och det förklarar nog mycket av populariteten. Bladen är olika och det är förstås charmigt, men en nackdel är att de ibland blir bruna. Det kan bero på bristen på klorofyll som gör dem känsligare. Även enfärgade gröna blad kan förekomma mitt bland de brokiga (se bilden). De ska alltid nypas bort för att inte ”ta över” hela plantan. 








tisdag 13 augusti 2024

Snickarglädje i Fjärdhundra



Sommarens trädgårdsresa med Trädgårdsamatörerna gick till Fjärdhundralandet där vi besökte privata trädgårdar och plantskolor. Till de absoluta höjdpunkterna hörde besöket hos Eva Gustafsson. En grönskande oas där vi även fångades av Evas hantverksmässiga produktion av utemöbler. Efter att tidigare ha ägnat sig professionellt åt trädfällning, beskärning och trädgårdsskötsel bestämde sig Eva en dag för att sadla om och startade företaget Hard working woman. Det började med en stege och fortsatte med gedigna, målade trämöbler för utomhusbruk i bland annat rött, blått och grönt, liksom rostorn, piedestaler, krukor, buskstöd med mera. 

Alltsammans tillverkas på beställning just där på plats i snickarverkstaden i Bred mellan Enköping och Västerås. Ett klassiskt formspråk med anknytning till den svenska trädgårdskulturen och gjort för att hålla länge, det gillar vi. Eva håller även snickarkurser för kvinnor i alla åldrar, se https://hardworkingwoman.se/kurser.
























tisdag 6 augusti 2024

Stilrena krukor


Dessa krukor i terrakotta från Bergs Potter i Köpenhamn hör till mina favoriter. Lockande att skaffa något nytt så här i augusti när en del växter kanske ändå behöver bytas ut efter semestern. Krukorna på bilden heter Modena och tillverkas i Toscana.