onsdag 29 januari 2020

För frusna själar


                 
Den som har varit förutseende nog och planterat ut sin julros i trädgården kan mötas av denna syn just nu - den gäckar oss som ett av de allra tidigaste vårtecknen. Så tidigt att julrosen andra år kan blomma i snö, nästan som ett mirakel.
Alldeles kritvit står den där och är alltså den vanliga Helleborus niger och tillhör familjen ranunkelväxter. Det finns också hybrider i lime, rosa, purpur med prickar eller andra fint tecknade mönster. Personligen tycker jag bäst om den helt vita julrosen som brukar dyka upp i handeln redan i november. 
Som krukväxt inomhus kan det bli lite för varmt, julrosen vill ha det svalt och ljust. Ett inglasat uterum eller en veranda kan passa bättre. Jorden hålls svagt men jämnt fuktig. Planteras ut på våren, men räkna med att det kan ta flera år innan den blommar igen.









söndag 26 januari 2020

Sommarkänsla


Om man älskar blommor och blad så vill man omge sig med dem ständigt. Det har Boråstapeter tagit fasta på och kommer med en ny kollektion med 13 mönster i limtryck där flera kan stilla det värsta begäret och får i alla fall mig att längta efter sommaren.
Min favorit är mönstret Dahlia (ovan) med ett hav av dahlior på grön botten. Andra tapeter på tema växtlighet i Falsterbo III-kollektionen är Hazel, Ingrid Marie och Midsummer Eve. De ger alla en härlig känsla av sommarhus från förra sekelskiftet men är användbara lite överallt. Fint färgmatchade så att de lätt kan kombineras. 


Dahlia
Inspiration
Hazel
Hazel på vit botten
Midummer Eve
Ingrid Marie




Foto: Boråstapeter






torsdag 23 januari 2020

Frosseri


Nu frossar nog de flesta av oss i tulpaner, för de svenskodlade, inplastade buntarna är svåra att motstå. Ibland är det extrapris och man kan få två buntar till priset av en, det fick jag i samband med Tulpanens dag i förra veckan. Stor lycka! För blommorna räckte till ett antal vaser och det kan också räcka med en enda tulpan i en vas för att skapa effekt. 
Jag älskar att blanda olika färger, gärna så att det faktiskt skär sig något, eller flera nyanser av en färg. Men ibland blir det helvitt. Eller läckert strimmiga eller de verkligt lyxiga papegojtulpanerna. Variationerna är otaliga och ett av skälen till att vi älskar tulpaner. Och så för fräschheten och krispighetens skull förstås.

















Foto: Blomsterfrämjandet









måndag 20 januari 2020

Föraning


De allra första pärlhyacinterna dyker upp nu i dagarna som budbärare om en annalkande vår. Som vanligt när det gäller lökar så klarar de sig längre om de får stå lite svalt i ett uterum eller på en veranda. Eller åtminstone placeras svalt nattetid. 
Jag sparar dem förstås när de har vissnat. När tjälen gått ur marken planteras de ut i rabatten utanför vårt hus. Så kommer de igen kommande vårar och sprider alltid samma glädje. De är helt enkelt oemotståndliga, särskilt de intensivt blå. 








torsdag 16 januari 2020

Nya fröer 2


Inget går upp mot egenhändigt odlade och solmogna tomater. Jag odlar gärna körsbärstomater i kruka på balkongen och andra sorter i pallkrage på kolonin och då i skyddat varmt läge.  
Som vanligt många nyheter i fröfirmornas sortiment. I år lockas jag av alla nya sorters bifftomater, läckra plommontomater och små gula pärontomater. Förkultiveras i februari-april.
Ovan bifftomaten "Striped Stuffer" ur Wexthusets sortiment.


Plommontomat "San Marzano 2", Impecta.

Pärontomat "Pear Drops", Impecta.


Körsbärstomat "Brown berry", Wexthuset.

Busktomat "Yellow Donut", Lindbloms Frö.

Tomat "Roterno", Lindbloms Frö.


Foto: Respektive fröfirma






söndag 12 januari 2020

Tid för tulpaner


En solig stund i januari. Ja, faktiskt så tittade solen fram och julen var just bortstädad och då är det enligt min mening dags för de första tulpanerna. 
Jag kombinerar dem gärna med någon annan blomma, som nejlikor eller liljor. Och så kvistar förstås. Det kan var vide eller mimosa och senare blir det kvistar från fruktträden när de beskurits. Även annat från trädgården passar, som till exempel den röda kornellen om man nu råkar ha den busken. 
Eukalyptus som på bilden är en klar favorit. Det jag helst strövar efter är att skapa lite yviga buketter. De där som drar iväg både på höjden och bredden. Buketter som får ta för sig helt enkelt.







torsdag 9 januari 2020

Ett grönare liv



När Ikea presenterar vårvinterns nyheter är det med miljöbilder där det gröna inslaget har en viktig roll. Där grönskan bryter sig in i rummen och blir en del av inredningen. Ett grönare liv helt enkelt. Inspirerande och tillåtande.


Fåtölj Bingsta

Påslakan Praktbräcka

Tittskåp Bomarken

Kuddfodral Alpklöver

Kornsjö, skåp med spegel.


Foto: Ikea.se






tisdag 7 januari 2020

Odla i kartong




Varför inte odla ett alldeles eget citronträd? Eller kanske ett eukalyptus- eller granatäppelträd. Det ger en alldeles speciell känsla när man har följt hela förloppet från frö till planta. Eukalyptus ger en fräsch doft inomhus medan de andra sorterna så småningom kan ge frukt. Här krävs förstås tålamod, minst fem år får man räkna med att det tar.
Ett färdigt kit från Smarta Saker innehåller frön, jord och en vattentät kartong som du kan odla i det första året. Därefter planterar du om i en större kruka.




 


torsdag 2 januari 2020

Nya fröer 1



Nyåret är avklarat och nu är det dags att gripa sig an de nya frökatalogerna. Äntligen! utbrister vi trädgårdsnördar.
Här kommer ett litet axplock av nyheter som jag har fastnat för och som jag tror att fler vill pröva. Jag återkommer till tomater och sommarblommor, det finns mycket nytt så håll utkik. 
Ovan salladslök "Red Toga" från Impecta.



Borlottoböna "Flambo", Nelson Garden.
Squash "Green Tiger", Impecta.
Vacker mörkröd rädisa från Nelson Garden.
Purpurböna "Red Swan", Impecta.
Grönkål "Westlandse Winter", eko, Nelson Garden.
Mix av småblad "Colour and Bite", Wexthuset.
Aubergine odlas i kruka i växthus. Nya sorten "Teresa" från Nelson Garden.


Foto. Respektive fröfirma. Nelson Gardens bilder är tagna av Anna Lindeqvist.









onsdag 1 januari 2020

Låt vila svalt



Har du fått en fin nyårsbukett i present? Då vill du förstås att den ska hålla så länge som möjligt
Ställ vasen kallt på nätterna - det är det bästa och enklaste knepet. Ett inglasat frostfritt uterum fungerar utmärkt, en sval veranda eller nere i källaren likaså. Helt klart värt besväret.
Det här kan du också göra: 
Byt till friskt vatten ibland men har du tillsatt näring fyller du bara på med lite nytt vatten. Gör gärna nya snitt efter några dagar. Och inte minst - undvik att ställa vasen nära fruktskålen.